Jaktnyheter

Uppger att han skjutit på varg – nu utreds jaktbrott

Mannen uppger att han skjutit på en varg, men specialutbildade rovdjurshundar hittade inga spår. Foto: Gettyimages
En man i en liten by i Västmanland sa först att han skjutit på en räv. När den kvinnliga hundägaren sa att hon skulle polisanmäla saken ändrade sig mannen och sa att det var en varg han skjutit på.
Jaktjournalen har talat med en person med insyn i utredningen. En kvinnlig hundägare ska ha varit ute på promenad på söndagsmorgonen och hittat blodspår över vägen i en by i Köpings kommun. Hon gick till närmaste fastighet och frågade om mannen där visste något om blodet. – Mannen i huset svarade att det sannolikt var blod efter en räv han skjutit på tidigare under morgonen. Efter en stunds diskussion ska kvinnan ha sagt att hon tänkte polisanmäla saken. Då ändrade sig mannen och sa att det var en varg som skottet avlossats mot, berättar Jaktjournalens uppgiftslämnare.

Spårhundar letade i ösregn

Mannen är inte frihetsberövad och enligt Aftonbladet är det Riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål som driver förundersökningen om missstänkt jaktbrott. – Det var specialutbildade rovdjurshundar från Nationella viltolycksrådet där och letade i ösregnet under tre timmar. De hundarna reagerar inte på räv och man hittade inga spår. Till slut hittade man lite blod som ska skickas på analys, berättar Jaktjournalens källa. Jaktjournalen har talat med den advokat som utsetts till offentlig försvarare åt mannen. – Jag befinner mig på semester och har inte fått mer information. Det närmaste som väntar är att det ska hållas förhör med min klient, berättar advokaten.

Frihetsberövande inte obligatoriskt

Åklagare Charlotta Tanner på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder utredningen där man valt att inte frihetsberöva den misstänkte. – Det är inte självklart att man ska frihetsberövas om man är misstänkt. Vi gör en proportionalitetsbedömning, där vi väger in de uppgifter vi har. Enkelt kan man säga att det inte behövs något frihetsberövande för att utreda brottet, säger Charlotta Tanner till Jaktjournalen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21