Jaktnyheter

Ungvargar bakom angreppet i Siggeforareviret

Bild tagen på Per Möllers gård efter vargattacken i mitten av maj. Foto: Privat/GettyImages

Åtta får strök med efter en vargattack i Tärnsjö i Siggeforareviret i Uppsala län i mitten av maj. Nu visar DNA-prov att det handlar om unga individer födda i Siggeforareviret för ett år sedan.

Det var den fjärde vargattacken på mindre än ett år i Siggeforareviret, som ägde rum natten mot lördag 16 maj.

Tre får var ihjälbitna och fem så illa skadade att de fick avlivas, berättade då djurägare Per Möller för för Jaktjournalen.

I Siggeforareviret är hanvargen född i Tivedenreviret som staten skapade när de flyttade ner två vargar från Norrbotten till Örebro län, vårvintern 2013. Vargarna betraktas därmed som genetiskt viktiga, vilket ställer högre krav på åtgärder från djurägare, innan man eventuellt godkänner skyddsjakt.

Ingen vandringsvarg

Upsala Nya Tidning skriver nu att spekulationerna om det varit en vandringsvarg som attackerade fåren nu kan avfärdas. DNA-proverna visar att det var vargar från Siggeforareviret.

– DNA-proven visade att det var minst två vargar inne i hagen, vi kunde också se att en av dem tillhör den kull som föddes i Siggeforareviret förra året. Enligt de rapporter vi har fått är det tre vargar som springer runt tillsammans i området så det är ju inte osannolikt att det är tre av valparna som föddes förra året, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Upsala Nya Tidning.

Sebastian Olofsson menar att eftersom det var ungvargar som attackerade fåren, minskar risken för att det händer igen, eftersom vargarna kan vara på väg bort från reviret.

Länsstyrelsen ska inte ha fått in någon ansökan om skyddsjakt i det här fallet.