Jaktnyheter

Tvingades släppa ut medtaget rådjur

Torbjörn Lövbom med bocken som lärare och elever i Burträsk försökt rädda. Foto: Leif Lindroth

Jaktläraren Torbjörn Lövbom, kollegor och elever på Naturbruksgymnasiet i Burträsk har försökt rädda ett svårt medtaget rådjur. Men de fick bara tillstånd att ha rådjuret 48 timmar på skolan och Lövbom är kritisk till reglerna.

"}}

– Lagstiftningen är för rigid, säger Torbjörn Lövbom till Jaktjournalen.

Det var i söndags som en villaägare i Burträsk i Västerbotten hittade ett medtaget, närmast apatiskt rådjur, som låg mot en husvägg.

– Jag kunde inte avliva det eftersom jag inte har tillstånd att avlossa skott inom tätbebyggt område. Polisens eftersöksjägare åker inte på sådana här uppdrag och därför beslutade vi att försöka rädda rådjuret, säger Tobjörn Lövbom.

Han kontaktade polis och länsstyrelse. Reglerna säger att ett vilt djur inte får omhändertas mer än 48 timmar.

Rådjuret togs med till en hästbox på Naturbruksgymnasiet i Burträsk där Torbjörn Lövbom är lärare.

– Det var uttorkat, men vi vattnade och matade och fick igång magen på det. Men vi fick ingen dispens att hålla det kvar längre än 48 timmar – Naturvårdsverket är tydliga på den punkten, säger Torbjörn Lövbom.

Tvingades släppa ut den

På tisdagen tvingades därför lärare och elever på Naturbruksgymnasiet att släppa ut rådjuret. Det var 27 grader kallt när bocken återfick friheten.

Torbjörn Lövbom tvivlar på att den kommer att klara sig.

– Vi har mer än en meter snö och jag gissar att 80 procent av rådjursstammen kommer att slås ut. Det är ingen på skolan som är glad, vi hade velat behålla rådjuret en tid till. Jag tycker att lagstiftningen borde ta hänsyn till att det råder olika förhållanden i olika delar av landet. Vi vill ju inte att djuren ska svälta ihjäl, säger Torbjörn Lövbom.

Han har förflutet som nationellt rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet och har suttit i förbundsstyrelsen.