Jaktnyheter

Tvingades skjuta björnhona – berättar om dramat

Hunden flydde till sin husse och björnen kom efter. Jägaren tvingades försvara sig. Foto: Privat
– Jag såg björnhonan på sju meters avstånd och sköt när hon var fyra meter ifrån mig. Det var hon eller jag. Det berättar den jägare som i fredags tvingades försvara sig och skjuta en björnhona i Hälsingland.
Det var vid 10.30-tiden i fredags och jägaren och hans hund var på älgjakt i Ljusdals kommun. Hunden hade fått tag i sex älgar som började röra sig och gick över ett hygge. Men hunden stod kvar och skällde. – Det var trångt med rotställp och grejer och jag tänkte att det kanske stod älgar kvar. Men plötsligt kom det en björn, berättar jägaren. Det var en björnhona som uppskattades väga cirka 100 kilo som legat under en rotvälta, där hon gjort sig ett rede. Björnen rundade rotvältan och kom i fullt språng mot jägaren.

Ingen tid att fundera

– Hunden flydde till mig och björnen kom efter. Jag såg henne på sju meters avstånd och sköt när hon var fyra meter ifrån mig. Jag hade lyckats fälla upp fläpparna på kikarsiktet, trots att jag inte kommer ihåg det. Skottet tog mitt i huvdet och hon dog knall och fall, berättar jägaren. I redet under rotvältan låg en liten björnunge, som skrek och fräste. Jägaren ringde länsstyrelse och två polismän och en eftersöksjägare kom till platsen. Björnungen avlivades, eftersom den inte bedömdes kunna klara sig på egen hand. Jägaren som hamnade i den svåra situation har varit hundförare sedan 1998 och aldrig tidigare varit i kontakt med björn. – I efterhand blev jag rädd och fick ett djävla adrenalinpåslag. Det gick så otroligt fort, jag hade ingen tid på att fundera utan sköt instinktivt, berättar jägaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21