Annons
Tvingades avliva älg med kniv - nekades frakta vapen på skotern - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan CWD
Älgen gick inte undan utan stod paralyserad i terrängen. Tomas Dahlqvist tvingades avliva den med kniv. Foto: Privat
Tvingades avliva älg med kniv - nekades frakta vapen på skotern

Tomas Dahlqvist i Särna fick inget tillstånd att frakta vapen på skotern. Istället tvingades han avliva den helt apatiska älgen med kniv.
- Det är helt sjukt - både av djurskyddsskäl och med tanke på risken för CWD, säger Tomas Dahlqvist till Jaktjournalen.

Det var på tisdagen som en jägare ringde Tomas Dahlkvist. Han var på kanten till Vedungsfjällen i Särna i Älvdalens kommun för att sätta upp saltstenar för älg när han stötte ihop med en älgtjur som gått i cirklar och var svårt medtagen.

– Det var tio kilometer från farbar väg och snödjupet ligger mellan 60 och 80 centimeter. När det handlar om trafikskadade älgar får jag tillstånd av polisen att ta med mig vapen på skotern. Men nu hänvisade polisen till länsstyrelsen, berättar Tomas Dahlkvist.

Älgen paralyserad

Länsstyrelsens tjänstemän kunde dock inte ge något tillstånd. Då tog Tomas Dahlvist skotern och åkte upp till fjällkanten. Där stod älgen paralyserad i terrängen. Han gick nära den vuxna tjuren och filmade (filmen finns under den här artikeln) och älgen stod kvar alldeles stilla.

– Det var en tjur som jag bedömer skulle ha vägt mellan 180 och 200 kilo i slaktvikt. Nu var slaktvikten max 120 kilo. Den var svårt sjuk på något sätt och måste avlivas – både av djurskyddskäl och risken för att var smittad av CWD, säger Tomas Dahlkvist.

Han slog en snara runt ett bakben på älgen och avslutade dess lidande med kniv som han körde in i stickhålet.

Han har jobbat med trafikeftersök i över 20 år och är erfaren renslaktare. Därför visste han att kniven gick att använda i det här fallet.

”Helt sjukt”

– Det är helt sjukt att man ska tvingas gå in och brottas med en vuxen älg på grund av konstiga lagar och regler. Det skulle kunna få förödande konsekvenser för bland annat rennäringen i samebyarna Idre och Ruvhten Sijte om den var smittat av CWD, säger Tomas Dahlqvist.

Peter Andersson är ordförande i Idre Sameby och håller med Tomas Dahlqvist.

– Det är som han säger – jättetokiga regler. Naturligtvis måste en sådan älg avlivas snabbt, säger Peter Andersson.

Till saken hör att Idre sameby har ett tillstånd från polisen, att frakta vapen på skoter för att avliva skadade renar. Det tillståndet omfattar Tomas Dahlqvist om samebyn ger klartecken och polisen är kontaktat.

– Länsstyrelsen ger också tillstånd att frakta vapen på skoter vid skyddsjakter på varg. Det går alltså bra när det handlar om ett fullt friskt djur, men inte när det är en svårt sjuk älg, säger Tomas Dahlqvist.

Paragraf 40C igen

För länsstyrelsens handlar det här ärendet som samma regelkrångel som de senaste åren uppmärksammats i samband med avlivningar av svårt skadade vargar i Älvkarleby och Linghed. Det är återigen paragraf 40C i jaktförordningen som ställer till det.

– Reglerna medger tydligen inte att ett skadat eller sjukt djur söks upp. Det måste påträffas. Jag tycker det är jättekonstigt att han får ha med sig vapen på skotern för att skjuta skadad ren, men inte för att ta hand om en sjuk älg, säger Gustav Averhed.

Han är biträdande statsveterinär vid SVA och han har varit involverad i det här fallet och tog kontakt med länsstyrelsen i Dalarna.

– Framförallt är det här ett djurskyddsfall, som drabbar djuret, en älg som får gå omkring och må djäkligt dåligt helt i onödan. Länsstyrelsen följer lagarna, problemet är att regelsystemet måste göras om så att det går att avliva svårt skadade djur. Jag har förstått att det är regeringen som måste ändra reglerna, säger Gustav Averhed.

”Allvarliga konsekvenser”

Huvudet från den avlivade älgen ligger nu hemma hos Tomas Dahlkvist. Han väntar på en kartong från SVA, så att han kan skicka det till Uppsala och SVA för analys.

– Den smittsamma varianten av CWD är inte påträffad i Sverige. Men skulle det röra sig om den, så skulle det få mycket allvarliga konsekvenser. I Norge avlivade man 3.000 renar på ett helt fjäll, säger Gustav Averhed.

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Dalarna, förre polisen Ulf Berg suckar tungt när han hör talas om ärendet.

– Det är bara sorglig – man kan inte säga annat. Det sunda förnuftet verkar vara helt borta. Så här blir det när besluten hamnar för långt ifrån lokalbefolkningen. Med polisnärvaro på nära håll skulle det säkert ha gått lättare, säger Ulf Berg.

”Dubbelfel av polisen”

Han tycker att Tomas Dahlqvist ska ha en eloge för sitt ingripande för att få älgen avlivad.

– Här måste polisen se över sina rutiner. Har man otur så kan man skada sig allvarligt när man ger sig på en stor älg. Det är en arbetsmiljöfråga och det känns som dubbelfel av polisen, säger Ulf Berg.

Tomas Dahlqvist framhåller att han inte är ute efter ett generellt tillstånd att frakta vapen på skoter för sin egen del.

– Någon i alla jaktvårdskretssr, eller på länsstyrelsen, om man inte litar på jägare, borde ha ett sådant tillstånd. Ska man avliva en skadad älg i ett område där det kanske står 20 älgar och finns tusentals renar i närheten, så går det skadade djuret inte att spåra. Och inte kan man använda hund heller, säger Tomas Dahlvist.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!