Två vargar fälldes snabbt på skyddsjakt i Härjedalen

Skyddsjakten gick fort. I går beslutade länsstyrelsen i Dalarna om jakt på varg i Idre sameby. I dag kunde två stycken fällas sedan de passerat gränsen till Jämtlands län.

På torsdagen togs beslut om skyddsjakt på en varg i Idre sameby. I dag utökades det till två och båda fälldes under dagen.

Spårsnö hjälpte jägarna som på förmiddagen hittade spår efter två vargar. Vargspåret korsade gränsen mellan Dalarna och Härjedalen vilket då medförde att skyddsjaktbeslutet korrigerades och kom att gälla båda vargarna, uppger Dalarnas Tidning.

Både Dalarnas länsstyrelse och Jämtlands länsstyrelse var inkopplade i besluten och vargarna kunde på eftermiddagen skjutas från helikopter.

Vilken härstamning vargarna har är ännu inte fastställt. Båda djuren ska transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser