Jaktnyheter

Uppdaterad: Två shetlandsponnyer skjutna av vildsvinsjägare

En vildsvinsjägare sköt av misstag två shetlandsponnyer i ett samhälle i Emmaljunga kommun natten mot söndagen. Polisen har upprättat en anmälan och jägaren misstänks nu för brott.
Det är hästtidningen Hippson som berättar om Amanda Svedegård och hennes shetlandsponnyer Mila och Ylme som rymde ur sin hage någon gång under natten mot söndagen. Amanda hade kollat till hästarna på lördagskvällen och då var allt som vanligt i hagen. Vid 07-tiden på söndagsmorgonen knackade polisen på hemma hos Amanda och hennes sambo. – Det kom som världens chock. Jag fick slänga på mig kläder och gå ut till poliserna. De berättade att en jägare hade jagat vildsvin under natten, att han misstagit mina shetlandsponnyer för vildsvin och skjutit båda två. Det var först när han gick fram till dem som han insåg att det var två ponnyer, berättar Amanda Svedegård för Hippson. Jägaren ringde själv till polisen. – Samtalet kom in klockan 05.28 på söndagsmorgonen. Mannen var på på väg ut på jakt när han såg det han trodde var två vildsvin på ett fält nära en fastighet. Han sköt och upptäckte sedan att det var hästar han skjutit. En anmälan och misstänkt jaktbrott alternativt skadegörelse har upprättats, berättar Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen, för Jaktjournalen.

Ringde och bad om ursäkt

Jägaren ringde också Amanda under söndagen. – Han började med att be om ursäkt och sa att han var väldigt ledsen över det som hänt. Att han skämdes och att det var helt oförlåtligt. Han erbjöd sig att betala för bortforsling av ponnyerna och att ge mig ersättning. Han var väldigt tillmötesgående, vilket är skönt. Det gör det hela lite lättare, säger Amanda Svedegård till Hippson. Hon är dock kritisk till att jägaren misstagit sig på ponnyer och vildsvin och inväntar nu vad som ska ske rättsligt i ärendet. – Förhoppningsvis är det färdigskjutet för den här personen nu. Jag hoppas att licens och vapen ryker. Det är ganska ofattbart att man kan göra en sådan miss, säger Amanda Svedegård till Hippson.