Två rågetter med horn i samma grupp

Dalarna (JJ) Ibland dyker det upp oförklarliga fenomen i naturen. Rågetter med horn är ett sådant och i en grupp djur i Dalarna verkar det finnas två stycken.

Yvonne Svarfvar har fotograferat två getter med horn utanför Furudal i Dalarna.

Yvonne Svarfvar har länge utfodrat en grupp rådjur på gården utanför Furudal i Dalarna. I tre års tid har hon observerat en slagsmålsbenägen bock men i år upptäckte hon att det faktiskt var en get med horn.

Dessutom går det en annan get med mindre horn i gruppen. Den med mindre horn går däremot ofta själv och är inte lika uppvaktad som den med större horn.

40 av 5100

Att rågetter har horn är mycket ovanligt men det händer. 2017 kunde vi publicera naturfotografen Ingemar Petterssons bilder på en get med horn som diade.

Erik Ågren, chef på viltsektionen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har gått igenom statistiken av undersökta rådjur på SVA.

– Vi har undersökt 5 100 rådjur under 30 år och det finns noteringar av 40 fall av rågetter med horn eller perukhorn, säger han.

Troligtvis rör det sig om rubbningar i hormonbalansen som utlöser hornbildningen.

Rågetter med horn verkar ha normal fruktsamhet.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser