Annons
Två rågetter med horn i samma grupp - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan Dalarna
Yvonne Svarfvar har fotograferat två getter med horn utanför Furudal i Dalarna.
Två rågetter med horn i samma grupp
Dalarna (JJ) Ibland dyker det upp oförklarliga fenomen i naturen. Rågetter med horn är ett sådant och i en grupp djur i Dalarna verkar det finnas två stycken.
Yvonne Svarfvar har länge utfodrat en grupp rådjur på gården utanför Furudal i Dalarna. I tre års tid har hon observerat en slagsmålsbenägen bock men i år upptäckte hon att det faktiskt var en get med horn. Dessutom går det en annan get med mindre horn i gruppen. Den med mindre horn går däremot ofta själv och är inte lika uppvaktad som den med större horn.

40 av 5100

Att rågetter har horn är mycket ovanligt men det händer. 2017 kunde vi publicera naturfotografen Ingemar Petterssons bilder på en get med horn som diade. Erik Ågren, chef på viltsektionen på Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har gått igenom statistiken av undersökta rådjur på SVA. – Vi har undersökt 5 100 rådjur under 30 år och det finns noteringar av 40 fall av rågetter med horn eller perukhorn, säger han. Troligtvis rör det sig om rubbningar i hormonbalansen som utlöser hornbildningen. Rågetter med horn verkar ha normal fruktsamhet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!