Två jaktlag samarbetade och fällde 211-kilos björn

Årets tredje björn har fallit för Martin Brenne och hans gråhundar. Det blev en hane på 211 kilo som fälldes efter samarbete mellan två jaktlag.

Samarbete mellan Åslandets jaktlag och Västanå jaktlag i Västernorrland ledde till att en björnhane på 211 kilo kunde fällas för gråhunden Grom. Foto: Privat

Älgjägare i Åslandets jaktlag i Västernorrland, på gränsen till Jämtland, gjorde en synobs på en stor björn. Jaktledare Håkan Svensson bjöd in Martin Brenne och hans hundar.

Martin släppte sin mest rutinerade gråhund, Grom, som snabbt tog sig an spåret och fick stopp på björnen i upptaget.

– En passkytt skulle följa med in på ståndet, men det stod i en tät contortaplantering där det var svårt att smyga. Vi kom in på 35 meters avstånd när ståndet gick loss och det blev gångstånd. Flera passkyttar såg och hörde både björn och hund, berättar Martin Brenne.

Sköt samtidigt

Gångståndet närmade sig grannmarken och man kontaktade jägarna i Västanå jaktlag som var på alerten och ställde ut passkyttar.

– Björnen kom ut i långsamt gångstånd på en väg och där stod två jägare, Tomas Flensburg och Anders Olsson, som sköt varsitt klockrent skott. Björnen blev kvar på vägen. Det var roligt för skyttarna, säger Martin Brenne.

Han har upplevt en del stolpe ut när det varit björn på gång i årets jakt, men på det hela taget är Martin nöjd med säsongen.

– Det viktigaste är att hundarna får jaga, och de har de fått göra i år, säger Martin Brenne.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼