Jaktnyheter

Två jaktlag samarbetade och fällde 211-kilos björn

Samarbete mellan Åslandets jaktlag och Västanå jaktlag i Västernorrland ledde till att en björnhane på 211 kilo kunde fällas för gråhunden Grom. Foto: Privat
Årets tredje björn har fallit för Martin Brenne och hans gråhundar. Det blev en hane på 211 kilo som fälldes efter samarbete mellan två jaktlag.
Älgjägare i Åslandets jaktlag i Västernorrland, på gränsen till Jämtland, gjorde en synobs på en stor björn. Jaktledare Håkan Svensson bjöd in Martin Brenne och hans hundar. Martin släppte sin mest rutinerade gråhund, Grom, som snabbt tog sig an spåret och fick stopp på björnen i upptaget. – En passkytt skulle följa med in på ståndet, men det stod i en tät contortaplantering där det var svårt att smyga. Vi kom in på 35 meters avstånd när ståndet gick loss och det blev gångstånd. Flera passkyttar såg och hörde både björn och hund, berättar Martin Brenne.

Sköt samtidigt

Gångståndet närmade sig grannmarken och man kontaktade jägarna i Västanå jaktlag som var på alerten och ställde ut passkyttar. – Björnen kom ut i långsamt gångstånd på en väg och där stod två jägare, Tomas Flensburg och Anders Olsson, som sköt varsitt klockrent skott. Björnen blev kvar på vägen. Det var roligt för skyttarna, säger Martin Brenne. Han har upplevt en del stolpe ut när det varit björn på gång i årets jakt, men på det hela taget är Martin nöjd med säsongen. – Det viktigaste är att hundarna får jaga, och de har de fått göra i år, säger Martin Brenne.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21