Jaktnyheter

Två får dödade i nytt vargangrepp i Blekinge – kan bli en ny skyddsjakt

I söndags upptäcktes ett nytt vargangrepp i Blekinge. Två får dödades. Det kan bli en ny skyddsjakt på varg i länet om DNA-test visar att det är samma varg som jagades fram till 6 februari. (Arkivbild)

Den 6 februari tog skyddsjakten på en fårdräpande varg i Blekinge slut utan resultat. Under helgen inträffade ett nytt vargangrepp och frågan är om det är samma varg som det var skyddsjakt på.

Angreppet i helgen inträffade utanför Ringamåla i Karlshamns kommun. Minst två får dog efter attacken i hagen nära länsgränsen till Kronoberg. Ett får dödades och ett fick avlivas efter att ha skadats i angreppet. Några får till ska undersökas av veterinär

– Vi har bekräftat att det är ett vargangrepp. Troligtvis skedde det under söndagsmorgonen. Vi har nu tagit DNA-prov för att identifiera vilken individ det rör sig om, säger Andreas Abrahamsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Blekinge, till SVT Blekinge.

Två vargangrepp i december

I december dödades två får vid ett vargangrepp norr om Bräkne-Hoby i Blekinge län. Sedan skedde ytterligare ett angrepp i december på en besättning väster om Backaryd. Då dödades fem tackor.

Mellan den 9 november och 17 december förra året var det totalt tio får som dödades av varg vid tre olika angrepp.

DNA-test pekade ut G224-22-vargen

DNA-test visade att de två angreppen i december gjordes av en varg som har beteckningen G224-22.

Skyddsjakten på den vargen gällde till och med den 6 februari.

Kan bli en ny skyddsjakt

– Det finns en viss sannolikhet att det rör sig om samma varg den här gången. Det kan också bli aktuellt med ett nytt beslut om skyddsjakt, men det får vi se när vi får provsvaren, kommenterar Andreas Abrahamsson till SVT.