Jaktnyheter

Triss i lycka i älgjakten för familjen Marinder

Edwards första år som hundförare - och första älgen som sonen Herman och gråhunden Hasse fick vara med på. Foto: Privat

Före älgjakten intervjuade vi Edward Marinder, rookie som hundförare, och veteranen Bert Eriksson om deras förväntningar inför älgjakten. Nu följer vi upp storyn och det visar sig ha varit en glädjens jakt för Edward, sonen Herman och gråhunden Hasse.

"}}

– Jakten har fått bra. Vi har skjutit fyra älgar och jag fick skjuta en fin sextaggare på gångstånd för min hund, berättar Edward, som jagar i Västra Götaland.

Han har jagat med olika typer av stövare, men i år var det premiär för honom som hundförare i älgjakten.

Utgångspunkten för Edward var att hans gråhund Götabackas Einar, eller Hasse som han kallas, skulle få vara vara med och lära sig.

Det blev triss i premiärlycka för Edward, gråhunden Hasse – och tioårige sonen Herman.

Det går inte att ta miste på den lycka Herman Marinder kände för den lyckade älgjakten med pappa Edward och gråhunden Hasse. Foto: Privat

”Fruktansvärt lycklig”

– Andra jaktdagen släppte jag och då stod det en älg 200 meter bort. Hasse sprang dit direkt och det gick loss, sedan blev det stånd och till slut gångstånd som kom rakt emot oss. Vi stod i en hyggeskant och jag sköt på 40 meters avstånd, berättar Edward.

Det var första gången sonen Herman fick vara med vid en lyckad älgjakt.

– Han var fruktansvärt lycklig, ett enda stort leende. Hunden luggade ragg direkt och det känns lyckosamt att få belöna honom med en älg, säger Edward.

Gråhunden Hasse visade bra takter när han jobbade mellan 500 meter och en kilometer på spår efter andra älgar.

Septemberjakt och vildsvin

– Det känns bra att han inte ger upp. Han har haft fart på andra älgar, men då har det varit ko och kalv – det enda vi inte fått skjuta, enkelkalv, alltså, säger Edward.

Älgen han fick skjuta var en sextaggare som vägde 239 kilo slaktad.

Vad tänker du om älgjakten nu när du gjort premiär som hundförare?
– Den är ett par dimensioner roligare, svarar Edward.

Nu har han börjat fundera på att försöka få tag i septemberjakt till nästa höst. Och så ska han testa om Hasse vill jaga vildsvin.

Skruvar i käkarna

I södra Dalarna har veteranen Bert Eriksson från Långshyttan jagat älg. Han dras dock fortfarande med sviterna efter den allvarliga olycka han råkade utför under hundträning förra hösten.

Han ramlade på cykeln och slogs medvetslös – se länk nedan.

– Man har satt i skruvar både överkäken och underkäken och jag har inte vågat skjuta med 9,3:an ännu. Jag har jagat med 6,5:an och turats om med grabben (Anton) att gå med hund, berättar Bert.

Det har blivit sex älgar för familjens hundar, som jagat bra. Anton har fått skjuta.

– Jag var faktiskt med och filmade när han sköt en älg på stånd, säger Bert.

Han är en av sex delägare i Nickbergets jakt- och fiskekamp som har sina marker i Garpenberg och Stjärnsund i södra Dalarna.

Man jagar på 5.000 hektar och nu är det premiär för jaktgästerna.

– Det kommer att bli en hel del jakt framöver, både på campen och andra marker, säger Bert.

Bert Eriksson har inte riktigt återhämtat sig efter cykelolyckan. Men han stretar vidare för att kunna jaga som vanligt igen. Foto: Privat