Jaktnyheter

Dystert rekord i Skåne: Tre vargattacker på samma dag

Under måndagen upptäcktes vargattacker mot tre skånska fårgårdar, i Hörby, Klippan och Osby. Karta: Eniro

Ett dystert Sverige-rekord slogs på måndagen i Skåne. Tre fårbesättningar drabbades av vargattacker.
- Det är svårt med varg i Sydsverige, säger vargforskare Olof Liberg till Jaktjournalen.

"}}

Vid lunchtid på måndagen kom första larmet: En fårägare i Hörby ringde och berättade man hittat ett dött lam i en hage.

– Strax efter ringde en fårägare från Osby. Där var det en tacka som dödats av varg, berättar Malin Håkansson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

På kvällen kom samtal om ytterligare en attack. En fårägare i Klippan hade fått två får dödade och tre skadade av varg. Ett av fåren var så svårt skadat att det avlivades.

– Vi bedömer att alla tre angrepp är gjorda under måndagen. Med utgångspunkt från tid och avstånd, samt hur långt en varg kan röra sig på ett dygn, drar vi slutsatsen angreppen sannolikt är gjorda av mer än en varg, säger Malin Håkansson.

Rekord i modern tid

jaktjournalen har talat med tre veteraner inom vargförvaltning och forskning och ingen av dem kan dra sig till minnes att något liknande, tre vargattacker samma dag, inträffat i modern tid i Sverige.

– Det har jag aldrig hört talas om förut. Det är sorgesamt, men tyvärr blir det nog bara värre framöver, säger Inga Ängsteg, tidigare mångårig chef på Viltskadecenter.

Vargforskare Olof Liberg reagerar på att det är rejält avstånd mellan de drabbade skånska gårdarna.

– Det måste vara olika vargar. Jag har misstänkt att det skulle bli problem i Skåne, som har så fruktansvärt många små djurbesättningar. Det är svårt med varg i södra Sverige. Man kan fundera på om det kan vara vargar som föddes i reviret Linderödsåsen förra våren, som nu vandrat ut och är lite taffliga på att jaga vilt, som varit inblandade i något av angreppen, säger Liberg.

”Låter inte otroligt”

Per Ahlqvist har jobbat både på Viltskadecenter, Grimsö, Naturvårdsverket och nu som besiktningsman på länsstyrelsen i Örebro län. Han har heller inte hört talas om tre vargattacker samma dag i ett län.

– Men det låter inte otroligt, jag är förvånad över att det inte blir mer skador i södra Sverige, där det är så tätt med djurbesättningar. Men jag blir lite fundersam när jag hör om en gård där bara ett lamm dödats. Jag tänker på lodjur när jag hör det, säger Per Ahlqvist.

Från Kronoberg har länsstyrelsen i Skåne fått veta, från länsstyrelsens personal i Kronoberg om de vargattacker som inträffat några mil norrut, den senaste i trakterna av Hallaryd natten mellan 27 och 28 juli. Dessförinnan dödades ett 200-kilos nötkreatur av varg i Ljungby, som ligger ytterligare något norrut.