Jaktnyheter

Tre jämthundar återvände från jakten med mystiska bettskador

De tre jämtarna skadades utanför Sidensjö i Örnsköldsviks kommun i Västernorrland. Karta: Eniro

Tre jämthundar på jakt ådrog sig bettskador utanför Sidensjö i Västernorrland i söndags. En av länsstyrelsens besiktningsmän, Lars Wiklund, drar slutsatsen att jämthundarna skadats av hunddjur.

"}}

– Jämthundarna har fått bett i huvuden, framben och insidor av lår och i kors. En av hundarna har svårare skador, bland annat på insidan av ett lår. Ett pejlhalsband har också fått sig ett rejält bett, berättar Lars Wiklund.

Det var tre hundförare som släppte tre jämtar som ingår i samma jaktlag, i olika såtar. När hundarna påträffades efter jakten upptäcktes skadorna. Lars Wiklunds uppfattning är att hundarna känner varandra väl.

Jaktjournalen har talat med en av hundförarna, men denne vill inte göra några uttalanden innan länsstyrelsens personal dragit en slutsats om vad som hänt.

Blodutgjutningar

Bilder på hundarna florerar ute på Facebook och där syns att en av hundarna fått rejäla bett i ett baklår. Insidan av låret ser ut att ha blodutgjutningar under skinnet.

Alla skador på jämthundarna är sådana som som man ofta ser på hundar som attackerats av varg.

Men Lars Wiklund kan genom sin besiktning inte fastslå vad hundarna råkat ut för.

– Jag säger hund eller varg, men har inte tagit något beslut. Vi är flera besiktningsmän och ska konsultera Viltskadecenter och höra vad de anser om skadorna, säger Lars Wiklund.

Det finns flera olika möjligheter. Kanske har hundarna råkat ut för en främmande hund som de slagits med. Kanske har de slagits inbördes. Eller också har någon av dem attackerats av varg och de andra hundarna ingripit i slagsmålet.

Lars Wiklund vet inte.

– Det fanns i alla fall ingen fälld älg i området, säger han.

Det var barmark när händelsen inträffade i söndags. Nu har det kommit snö.

– Det kändes inte meningsfullt att besöka platsen och leta efter spår nu, säger Lars Wiklund.