Annons
Tog traktorn hem efter middagen – förlorar sina vapen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan vapenlicenser
Mannen tog traktorn hem från middagen. Det kostade honom hans vapenlicenser. Arkivbild: Gettyimages
Tog traktorn hem efter middagen - förlorar sina vapen

En jägare i Västra Götaland tog traktorn hem efter en middag och stoppades av polis. Han åkte fast för grovt rattfylleri och Förvaltningsrätten slår fast att det var rätt att ta mannens vapen.

Mannen och en kompis hade hämtat en traktor och åkte hem till kompisen och åt middag. På kvällen försökte mannen få tag i sin sambo för att få skjuts hem, men hon svarade inte.

Då tog han traktorn hem hade en alkoholkoncentration på 0,78 promille i blodet när polisen stoppade honom lät honom blåsa i en alkomätare.

Polisen fann att mannen gjort sig skyldig till sammanlagt elva trafikbrott samt brott mot utlänningslagen mellan åren 2008 och 2019. Polisen beslutade att återkalla hans vapenlicenser.

”Olämplig”

Till Förvaltningsrätten har mannen uppgett att han jagat sedan 16 års ålder och är medlem i flera olika jaktlag. Han behöver sina vapen för skyddsjakter och i sin profession som lantbrukare.

Han inser att han gjorde fel när han tog traktorn hem från middagen och uppger att han aldrig kommer att göra så mer.

Förvaltningsrätten i Göteborg slår dock fast att polisen agerat korrekt i fallet:

”En förutsättning för tillstånd till innehav av skjutvapen är att tillståndsinnehavaren gjort sig känd som pålitlig, omdömesgill och laglydig. Högsta förvaltningsdomstolen har uttalat att man vid prövning av återkallelse ska se med ökat allvar på det förhållandet att någon gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Utgångspunkten bör vara att har en tillståndshavare gjort sig skyldig till grovt rattfylleri får denne anses ha visat sig vara olämplig att inneha skjutvapen om det inte finns omständigheter som med styrka talar i en annan riktning (HFD 2011 ref. 84)”, skriver Förvaltningsrätten.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!