Jaktnyheter

Tog kviga för kalv och sköt – nu åtalas jägaren

Skytten stod vid ringen- Älgen kom från skogen till höger i bild. Foto: Polisen.

En 85-årig man från Nerike åtalas för att under höstens älgjakt ha skjutit en älgkviga trots att det bara var lovligt att skjuta kalv.  Mannen erkänner att han skjutit kvigan men nekar till brott.

Jägaren såg en älgko komma ut ur skogen tillsammans med ett mindre djur som han uppfattade vara en kalv.  Han fällde vad han trodde var kalven. Väl framme vid älgen kunde han dock konstatera att det inte var någon kalv utan en kviga han skjutit.

” När jag kom fram till älgen såg jag att det var en kviga och fick en mindre chock. Jag var säker på att det var en kalv, annars hade jag inte skjutit”, säger jägaren själv i förhör”

Ringde polisen efter att ha tagit hand om älgen

Efter att övriga jaktlaget blivit varse om det inträffade valde de att ringa länsstyrelsen för att berätta vad som hänt. Enligt förhör med jaktledaren fick de inget svar där och valde då att ta hand om älgen för att köttet inte skulle bli förstört.

” Senare fick vi tag på länsstyrelsen som inte sa något om att vi skulle ringa er (polisen)”, säger jaktledaren i förhör. Något de ändå valde att göra efter lite egna efterforskningar.

Svårt se skillnad

Många jägare kan vittna om att det inte alltid är lätt att se skillnad på en välvuxen kalv och en kviga. Det konstaterar också den expert från Jägareförbundet som polisen förhört i utredningen.

” Om en kviga kommer i sällskap men en större ko så är det inte helt enkelt att bedöma om det är en kviga eller en kalv. En stor kalv respektive en mindre kviga kan var väldigt svåra att skilja och de kan till och med överlappa varandra viktmässigt. En stor kalv kan vara större än en liten kviga konstaterar denne.

Då jaktlaget endast hade kalv på sin tilldelning och inga vuxna djur fick skjutas åtalas nu skytten vid Örebro tingsrätt för att genom grov oaktsamhet ha gjort sig skyldig till jaktbrott genom att skjuta kvigan.

Jägaren själv erkänner omständigheterna men nekar till brott.

”Jag erkänner att jag har skjutit en kviga och inte en kalv. Men jag hade inte uppsåt att skjuta fel. Jag var säker på att jag sköt en kalv”, säger han i förhör.