Jaktnyheter

Tobbes härliga trippelkombo

Tobbe Lektell, beväpnad för en dag i skogen. Det blev bra, även om den 30-åriga målsättningen inte lyckades. Foto: Privat

Tobbe Lektell säger att söndagens tur ut i skogen egentligen var ett misslyckande. Men visst blev det en härlig trippelkombo – han fick med sig en tjädertupp, en öring och massor med trattkantareller hem.

– Jag har haft samma mål i 30 år, att jag ska skjuta en tjäder och fånga en öring och en röding på samma tur. Så egentligen misslyckades jag på söndagen, men det blev bra ändå, säger Tobbe.

Han är född och uppvuxen i Berg i Jämtland men kom som tolvåring till Fagersta i norra Västmanland. Där träffade han hustrun Lotta Faxén, dotter till jägmästare Sven Faxén och med härstamning från Jämtland.

– Lotta hade veterinärklinik och jag hade ett marsvin med munsår – det var så det började. I december 1987 gick jag på hennes födelsedagsfest, sedan gick jag aldrig hem igen. När jag öppnade en garderob ramlade det ut en hagelbössa och en studsare. Jag hade inte jagat, men jag fick börja, jag också, berättar Tobbe.

Under tiden i Fagersta hade han fyra butiker och Lotta jobbade som veterinär och lärare på SLU.

– Det var ett djävla rännande. Vi åkte land och rike runt för att hitta någon verksamhet som vi kunde driva tillsammans. 2013 köpte vi en lanthandel i Furudal i Rättvik, berättar Tobbe.

Flyttade hem

Men både han och Lotta längtade tillbaka till Jämtland och nu bor de i Offerdal, där de får jaga och fiska på Lottas fädernemarker. Tobbe är föreståndare för kooperativägda Valsjöbua Lanthandel i Valsjöbyn.

På söndagen bestämde sig makarna Lektell för att åka ut och plocka svamp.

– Precis där hade jag sett en tjäder ute på myren. Och så visste jag att det finns öring i sjön. Därför fick jag ta med mig både studsare, kastspö och hink, konstaterar Tobbe.

Han fick både tjädertuppen och öringen – och man hittade massor med trattkantareller. En lyckans skördedag i naturen, även om den 30-år gamla målsättningen om en röding också kom på skam.

Han vill dock poängtera att det inte finns någon prestige i jakten och fisket för honom.

– Jag lever det här livet för att jag trivs med det. Vi fiskar och jagar och tar hem det vi kan från skogen. Jag räknar aldrig taggar på älgarna eller väger fisken, säger Tobbe Lektell.

”Kungligt”

På kvällen lagade man svampsoppa som avnjöts med öringtoast.

Tjädern var en gammal tupp och den har man tagit rätt på bröstet ifrån. Det kommer att lagas till enligt svärmors gamla recept.

– Köttet läggs först i mjölk, för att få bort lite tallsmak. Jag tycker inte att det smakar så mycket tall, men det är så vi gör. Vi ugnssteker den och öser ofta. Svärmor lindade in bröstet i ankfett hade svärmor, vi tar bacon. Sedan vispar man ur pannan och gör sås på. Kungligt! säger Tobbe Lektell.