Jaktnyheter

Tjuvar slog till mot bygge av jaktbutik

Jägare som sätter ut saltstenar kan råka ut för en stor polisinsats, men när bygget av en jaktbutik drabbas av inbrottstjuvar sänds inte en enda polisbil ut, konstaterar Dennvy Eriksson vid Apelsäter Jakt & Skytte i Västra Götaland. Foto: Privat

Polisen hade ingen att sända till byggplatsen för en ny jaktbutik och skytteanläggning mellan Tanum och Strömstad i Västra Götaland sedan det stulits utrustning för minst 100 000 kronor.
- Men är det några stackars jägare ute och sätter ut upp saltstenar verkar det finnas obegränsade polisresurser med bland annat en specialstyrka som sätts in, säger Dennvy Eriksson vid Apelsäter Jakt & Skytte.

"}}

Han kan inte låta bli att se paralleller till det uppmärksammade fallet med åtta jaktkamrater i Orsa. Jägarna var ute förra lördagen för att bland annat sätta upp saltstenar. Då slog uppåt 15 poliser till, bland annat från den regionala insatsstyrkan som ska kunna bekämpa terrorister. Även en helikopter deltog i insatsen som polismyndigheten valt att beteckna som en ”rutinmässig nykterhetskontroll”.

Det sticker i ögonen på jaktentreprenören Dennvy Eriksson.

Inga poliser kom

Natten mot måndag kom tjuvar till 40-miljonersbygget vid E6:an mellan Tanum och Strömstad. Här har precis grunden gjutits till en stor anläggning med jaktbutik, skjutbio, skjuttunnel, pistolhall och möjligheter till enkelt hagelskytte.

Tjuvarna sågade upp en container. De stal verktyg och tre laserinstrument. Dessutom tömdes grävmaskinerna på diesel.

– Bara laserinstrumenten är värda cirka 100 000 kronor, berättar Dennvy Eriksson.

Den stölddrabbade byggentreprenören är också delägare i Apelsäter Jakt & Skytte.

När stölden polisanmäldes bad företagaren att poliser skulle komma och titta på brottsplatsen.

– Men de hade inte ens en patrullbil att sända. Entreprenören har en hel pärm med polisanmälningar som gjorts genom åren, men det har aldrig följts upp av polisen. Förr i tiden kom det i alla fall någon från polisen och tog fingeravtryck, konstaterar Dennvy Eriksson.

Befarar nya stölder

Nu befarar han att det kan bli nya stölder vid bygget av jaktbutiksanläggningen på grund av närheten till europavägen. Bristen på polisiärt intresse gör att företaget tvingats sätta upp kameror och anlita bevakningsbolag.

– Nu hoppas vi få vara ifred, men det är märkligt att polisen inte ens kan sända en patrullbil, tycker Dennvy Eriksson.

– Men när det gäller Hedin-röran verkar det finnas hur mycket pengar som helst för utredningsresurser. Och är det några stackars jägare ute och sätter upp saltstenar går det att sända ut bland annat helikopter. Det syns att det är olika prioriteringar hos polisen när det gäller oss jägare och den ”vanliga” brottsligheten, konstaterar han.

Dyrbar utrustning stals ur containern.