Jaktnyheter

Tio lodjur kvar att fälla i Jämtland – ”ingen snö i mars”

Jimmy Emilsson i Offerdal har upplevt en trög lodjursjakt - på grund av dåliga snöförhållanden. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Det återstår tio lodjur i tilldelningen i licensjakten i Jämtland, där snöförhållandena varit svåra.
- Nu har vi fått lite snö, men det är inte tätt med lodjur här, säger Jimmy Emilsson i Offerdal.

"}}

I några områden i Jämtland är jakten avlyst, men allt som allt återstår tio lodjur att fälla i licensjakten, som pågår till den 15 april.

Jimmy Emilsson jagar med finnstövare och spetsar och är aktiv när det gäller jakt på både björn och lodjur.

”Omöjligt att spåra”

– Det har inte snöat någonting i mars och det är det som satt käppar i hjulet för oss. Det har varit helt omöjligt att spåra. Det här är inte som i södra Sverige, utan det kan vara ett lodjur på 30.000-40.000 hektar – då är förutsättningen att man samarbetar och att man har något spår, säger Jimmy Emilsson.

Senaste veckan har det kommit någon millimeter snö då och då. Så just nu finns det faktist det faktiskt någon centimeter ovanpå hård skarsnö.

– Men grejen är att det har tinat bort, så i sydsluttningar är det bart. Men just nu är det ett jäkla bra hundföre – om man skulle få känning på något lodjur.

Jimmy jagade första veckan och sedan har andra grejer i livet tagit hans uppmärksamhet och kraft – bland annat tillökning i familjen.

– Jag jobbar som dykare och då är det lugnare vid den här tiden på året. Nu när det kom snö hade man velat kommat ut, men det har som sagt tinat mycket, säger Jimmy.

Hundjakter

Jan Östlund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland säger också att snöförhållandena ställt till det i lodjursjakten i länet.

– Det har gått trögt och det beror på väderförhållandena, säger Jan Östlund.

Tilldelningen i Jämtland var 24 lodjur. 14 har alltså skjutits.

– Samtliga jägare som skjutit har uppgett att det skett under hundjakt. En jägare säger att han spårat med hund och bedrivit smygjakt, säger Jan Östlund.