Vapentest

Tikka T1x – en blivande storsäljare

Tikka T1x är en småviltstudsare byggd på T3x-modellen som varit en stor framgång för Tikka de senaste åren. Alla tillbehör som finns till T3x passar till T1x vilket gör att den som har en T3x kan göra sin småviltstudsare, T1x, till en kopia av sitt klass 1 vapen.
Tikka har en lång historia av vapentillverkning som började i Jyväskylä för drygt 100 år sedan. Gedigen hantverkskunskap kombinerad med modern teknik är grunden för Tikkas framgångar. T1x är det senaste tillskottet i Tikkafamiljen. Tikka T1x känns väldigt fullvuxen, är välbalanserad och väldigt lik Tikka T3x. Det är inte så konstigt då kolven är identisk. Lådan är lika men förminskad, säkring och av avtryckarsystemet är detsamma som på Tikka T3x. Tillbehörsprogrammet till Tikka T3 har genom åren vuxit och detaljerna passar till T1x.

Lådan

Tikkas överbyggda låda återfinns på Tikka T1x och är borrad för Picatinnyskena eller Weaverklackar som ger stor valfrihet att välja ringar för kikarmontage. För den som vill använda enklare fästen finns naturligtvis en 11,5 mm skena fräst i lådan som ger möjligheter att använda Optilockfästen som fungerar alldeles utmärkt. Lådan är snyggt bearbetad och polerad till hög finish med rundade kanter. Underbeslaget är tillverkat i kompositmaterial och är lika för både .17 HMR och .22 long rifle. Detta är kompromisser som gynnar konsumenten prismässigt.

Magasin

Magasinet kan upplevas som lite klumpigt men rymmer tio patroner. Utmärkt då det ger mera skytte och mindre pillande med patroner speciellt när det är kallt. Med två magasin är man nästan rustad för hela skjutpasset. Magasinet fungerade väl under mina skjutövningar möjligen att de två första patronerna kärvade en aning speciellt i början. Det handlar förmodligen om lite innötning.

Rekylupptagning

Tikka T3x utvecklades från Tikka T3 med att rekylklacken var tillverkad i stål i stället för lättmetall. Rekylklacken passar in i ett urfräst spår i lådan. Detta finns kvar på Tikka T1x vilket är bra även om kalibrarna i fråga inte genererar några stora rekylkrafter. Precisionen på Tikka T3x och Tikka T1x lämnar inget övrigt att önska. Det är inte ovanligt att .22 LR kan kräva lite test av olika patroner innan man hittar rätt. I vart fall när det gäller de billigare varianterna av övningsammunition.

Stock

Kolven är densamma som T3x med samma möjligheter till personlig anpassning och justering med pistolgrepp och framstockar. Det finns två olika vinklar på pistolgreppen i fyra färger och en bredare framstock finns i samma material och färgval. Tikka T1x har en flera förändringar i stocken. Greppet är förbättrat genom ett gjutet asymmetriskt mönster på pistolgrepp och framstock. Som reklamen säger så skapar mönstret bättre friktion och bra grepp. Pistolgreppet byts lätt ut mot ett brantare grepp med mera handutfyllnad. En skruv i bakkant på pistolgreppet lossas och greppet byts och skruven sätts på plats. På samma sätt kan framstocken breddas genom att en extra del kläms fast på framstocken. Om rembygelfästet är monterat måste fästskruven lossas innan framstocken sätts på plats över den ordinarie framstocken. Sedan sätts rembygelfästet tillbaka. Tikka T1x har en enkel bakkappa i plastmaterial som jag skulle byta ut mot den tjockare gummibakkappa som finns till Tikka T3x. Det skulle dessutom hjälpa till att justera kolvlängden som jag upplevde lite kort. Tikka T3x har justerbar kolvkam som saknas på Tikka T1x vilket är lite synd. Nu är det inte så komplicerat att bygga en förhöjning men det är alltid bra om det man vill ha finns från början.

Slutstycke

Slutstycket är tillverkat i rostfritt stål. Båda patroner som erbjuds har kantantändning vilket gör att slutstycket saknar låsklackar i traditionell mening. Det är slutstyckshandtaget som låser i lådan. Utdragaren fungerar mycket bra och utkastet av avfyrade patroner går oklanderligt under testskjutningarna. Öppningsvinkeln är låg vilket gör det möjligt att ha ett lågt kikarmontage. Det är lätt att öppna och spänna mekanismen. Slutstyckshantaget är urborrat för att spara vikt. Slutstyckets formgivning är hämtad från Tikka T3x så detaljerna är bekanta. Slutstycksgången är mycket bra utan tendenser att nypa eller kärva. Slutstycket är enkelt att ta ur lådan när tangenten på vänster sida trycks in. Lådan har ett evakueringshål för krutgaser på lådans vänstra sida om en patron skulle haverera, en säkerhetsdetalj som kan upplevas som lite i överkant på en .22 LR patron.

Avtryckarmekanism

Avtryckarmekanismen är den samma som på Tikka T3 och bidrar i hög grad till Tikka T1x utmärkta precision. Avtrycket är rent, lätt och utan släp, viktiga faktorer för precisionsskytte. Avtryckarmekanismen är justerbar mellan 1 och 2 kilo. Säkringen låser tändstift och slutstycke genom ett stift som går upp under slutstycket. Säkringen är lätt att manövrera och nästan ljudlös.

Precision

Tikka har ett grundmurat precisionsrykte på samma sätt som Sako. Tikka T1x faller väl in i detta rykte och gjorde ingen besviken. Jag provade alla patroner som jag kunde hitta i .22 LR lådan. Nya som lite äldre patroner. De patroner som är avsedda för tävling som Match och skidskyttepatroner presterade bäst men så kostar de betydligt mer är de som är avsedda för träning och övningsskytte. Sammanfattningsvis verkar Tikka T1x komma överens med det mesta i patronväg. Lapua Scoremax och RWS R 50 Biathlon fungerade bäst men både Remington och SK Magasin fungerade väl och sköt täta träffbilder. Bästa eller tätaste träffbilden var under 10 mm och sköts med Lapua Scoremax. På Tikka T1x var ett belyst Burris Fullfield 3-9*40 monterat. Ett mycket bra kikarsikte till ett överkomligt pris. Kikarsiktet fungerade utmärkt med en röd punkt som kan varieras beroende på dagsljus eller skymning.

Pipa

Den kallhamrade pipan är en mix mellan en jakt- och en varmintpipa, något som jag upplever som fördelaktigt. Pipan bidrar till väldigt bra balans utan att ge onödig vikt. Den fasta pipan är gängad för ljuddämpare från fabrik och levereras utan öppna riktmedel. Tikka T1x kommer i två olika kalibrar, .22LR och .17HMR som är en kaliber som växer sig starkare på den svenska marknaden. Båda varianterna har sex räfflor i loppet, .22:an har räffelstigning 16,5″,17HMR har 9″ och båda kalibrarna levereras med ett löstagbart 10-skottsmagasin.

Sammanfattning

Tikka T1x ger mycket småviltstudsare för pengarna. Ett smidigt och välbalanserat vapen med utmärkta skjutegenskaper. Det är utmärkt med utbytbara kolvdetaljer som ger möjlighet till individuell anpassning. Precisionen är utmärkt och levererar det som krävs för en varierad jakt och övningsskytte. Tikka T1x är ett bra val för den som vill ha en fullvuxen småviltstudsare eller har en Tikka T3x och vill komplettera vapengarderoben.

Tikka T1x.

Kaliber: .22LR och .17HMR Längd: 96 cm. Piplängd: 51 cm. Vikt: 2,6 kg Med kikarsikte 3,2 kg Magasin: För 10 skott. Pris: 6 490 kr. Tillbehör: Pistolgrepp 340 kr. Bakkappa 540 kr. Framstock 690 kr. Pistolgrepp och framstock med soft touch är något dyrare. Generalagent: Sako Sweden AB