Tidig jakt kan förstöra din jakthund

Det är dags att vi hejdar oss i ivern att få våra hundar att jaga i tidig ålder. Det snackas vitt och brett om sex-, sjumånaders valpar som jagar för fullt – men det är tyst om alla hundar som blivit förstörda av för tidiga möten med vilt.

En valp är inte mogen att möta obehagligheter i skogen. I värsta fall blir den värdelös som jakthund. Foto: Gettyimages

Modern till en av mina jakthundar blev ringad av en flock dovhjortar i tidig ålder. Efter det jagade hon aldrig något annat än räv.

Kompisens terrier var i vuxen ålder så rädd för hägnade vildsvin att hon lyckades fly ut ur hägnet när hon kände vittring av grisarna.

Vi fick tag i henne och skulle bära ned henne till hägnet igen. Men vi insåg att det aldrig skulle funka, att hon skulle fly igen – eller dö av stress. Hon häjssade och var rent ut sagt panikslagen.

Kompisen började dra sig till minnes att terriern kanske mött vildsvin i tidig ålder och mötet inte slutat bra.

Rådjur kan bli monster

Rådjur som annars är beskedliga djur kan bli riktiga monster om de väljer att ta strid med hundarna. Jag har själv sett hur min tax flydde för sitt liv undan just en rådjursget som försvarade sin killing.

Taxen var vuxen och kom över händelsen. Hade han varit en ung valp är risken stor att han aldrig vågat intressera sig för rådjur igen.

– Man förstör hundar på löpande band och det handlar om okunskap. En hund blir mentalt mogen kring tvåårsåldern, men det kan man inte säga till folk för de vill att de ska jaga redan som valpar, säger Dennis Andersson, hunddressör på Ökersbo hundskola.

Minst 1,5 år

Han är utbildad på Statens hundskola i Sollefteå och har förflutet som yrkesjägare.

– Det finns massor av saker att förbereda med hunden innan det är dags för jakt. Man tränar lydnad och spår, stärker samarbetet och får en hund som är redo för uppgiften. Åtminstone ett och ett halvt år ska hunden vara för att kunna släppas på vildsvinsjakt, hävdar Dennis.

Jag vet precis hur det är, man har fostrat en valp från åtta veckors ålder och drömmer om vilken fantastisk jakthund det ska bli, alla fina drev och ståndskall man ska få uppleva.

Man vill få bekräftat att det verkligen är en superhund man äger. Man vill testa och intalar sig att hunden snabbare blir fulländad om den får jaga tidigt.

Men gäller att sansa sig och lyssna på vad experterna säger om hundars mentala mognad. Skynda långsamt!

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser