Testamenterade skog värd 100 miljoner kronor – för rovdjuren

En värmländsk skogsägare har testamenterat skog, som värderas till över 100 miljoner, till Världsnaturfonden WWF. Pengarna är villkorade och måste användas till att bevara de stora rovdjuren.

Världsnaturfonden har fått skog som värderas till över 100 miljoner kronor. Den testamenterades till förmån för stora rovdjur. Foto: Gettyimages

P4 Värmland berättar att skogsägaren levde i norra Värmland och ägde 21 skogsfastigheter runt om i Sverige. 16 av dem fanns i Värmland och tre i Jämtland.

Hans vilja i testamentet var att Världsnaturfonden skulle ärva skogen och sedan sälja den till förmån för de stora rovdjuren.

Naturvårdsverket kommer att köpa skogen av Världsnaturfonden och köpeskillingen blir drygt 100 miljoner kronor.

– Medlen från skogsfastigheterna ska användas till att bevara stora rovdjur i Sverige eller internationellt, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden, till P4 Värmland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser