Jaktnyheter

Taxen Valle överlevde vargattack

Hur taxen Valle överlevde vargangrepp har husse Dan Ring ingen aning om. Nu hoppas han att den unga taxen ska må bra igen. Foto: privat

Polletten hade precis ramlat ner för 17 månader gamla taxen Valle. Men under ett rådjursdrev i söndags, blev pejlen plötsligt stilla.
- Jag sprang genom skogen i Valles löpa och hittade massa blod men ingen hund, säger husse Dan Ring.

"}}

Taxen Valle (Delbo skogars Harbard) är Dan Rings första egna jakthund. I söndags var det rådjursjakt tillsammans med ”bonussvärfar” Hans, i Jugansbo i Västmanland.

De jagade på cirka 70 hektar i ett område med sommarstugor, hus och hästhagar där mycket folk är i rörelse. Bara fem dagar tidigare hade Dan skjutit sitt första rådjur för Valle som börjat jaga målmedvetet med god kontakt.

Snabbt upptag

Några vargobservationer har inte gjorts överhuvudtaget i området, även om det inte ligger så långt från Siggefora-reviret, så någon tanke på varg hade inte Dan.

– Jag ställde ut Hans på pass och gick upp skogen och släppte Valle. Han fick upptag efter några minuter på fyra rådjur. Tre stack öster ut och han följde efter det fjärde som gick väster ut, mot en lite by med hus, berättar Dan.

Sedan blev det helt stilla på pejlen ”som det kan bli när man har tappt” men när Dan zoomade in, såg han att det inte var någon rörelse alls på pejlen.

– Jag sprang genom skogen i Valles löpa och hittade massa blod men ingen hund. Det var frasigt och hårt i backen så jag hördes nog ganska bra. Valle hade svängt 90 grader och börjat tokspringa, säger Dan.

De spårade Valle till ett gammalt vedförråd vid en sommarstuga och Hans som känner Valle väl, kom först fram, men hunden lät sig inte fångas av honom.

– Valle var helt galen och livrädd. Jag kröp in för att plocka fram honom och när jag skulle ta handen under hans kropp började han gallskrika. Jag visste inte vad som hänt men såg två hål i buken.

Opererades i fyra timmar

De beslutade sig direkt för att köra honom till djursjukhuset i Strömsholm. I bilen satt Valle helt utslagen och han hade förlorat väldigt mycket blod.

– När vi lämnade av honom på djursjukhuset sa de att vi måste bestämma hur långt vi kan tänka oss gå. Det kändes så konstigt alltihop, att plötsligt tänka på ekonomi när det handlar om ett liv, säger Dan Ring.

Valle opererades i fyra timmar för muskulära skador i lår, rygg och buk. Han låg sedan ett dygn med dropp och fick komma hem under måndagskvällen.

Konstaterad varg

Det var när Valle opererades som en kompis till Dan åkte ut till området där de jagat och hittade stora spår av hund eller varg. Länsstyrelsen tillkallades och efter att de kollat av platsen och även tittat på Valles skador, har de konstaterat att det handlar om ett vargangrepp.

Maxbeloppet i Valles försäkring var 60 000 för veterinärvård och det har kostat mer. Men försäkringsbolaget Svedea har tagit kostnaden eftersom varg konstaterats och länsstyrelsen står för självrisken, berättar Dan.

– Konstigt nog har jag svårt att komma ihåg vad jag tänkte när allt hände. Men jag tänkte inte på varg utan bara att Valle måste gjort sig illa på något.

Idag, onsdag, har Valle varit på återbesök hos veterinären. Han har flera dräneringspumpar och den i buken måste sitta kvar ett tag till.

Inte samma hund

Efter vargattacken är Valle rädd för andra hundar. Foto: privat

Valle är påtagligt medtagen av händelsen och piper på nätterna tills husse påminner honom om att han är med.

– Han är väldigt trött och kanske blir han lite avtrubbad av mediciner och smärtstillande. Han har ingen glädje i ögonen. Det är inte samma hund som jag hade i söndagsmorse, säger Dan.

Hur Valle klarade livhanken vet man inte. Kanske stötte han ihop med vargen bara eller så skrämdes den när Dan kom springandes. Dan känner hopplöshet.

– Vi får ta en dag i taget. Jag ska givetvis kolla om det finns västar med vargstål till tax, jag kommer aldrig släppa utan en sådan igen om jag nu ska släppa. Om Valle inte kommer tillbaka psykiskt är det ingen idé att utsätta honom för en sådan påfrestning, säger Dan.

Valle är Dans första jakthund och har fått massor av tid av husse.

– Jag har varit så nöjd, det känns som han fattad att det är jag och han som är ute i skogen och jagar tillsammans. En del hundar jagar själva och så får husse eller matte anpassa sig, men med Valle har det känts som det är han och jag, säger Dan Ring.