Jaktnyheter

Tax vargdödad under jaktträning

Den första vargattacken på jakthund har inträffat i finska Jeppo. Bild: Gettyimages och Google maps, montage

Plötsligt tystnade taxen Boscos drev – och efter ett tag dog pejlen. Vargar tog taxen och finske jägaren Mikael Grahn möttes av en fruktansvärd syn när han hittade resterna efter sin hund.

Österbottens Tidning rapporterar om händelsen och varnar läsarna för obehaglig bild. Jaktjournalen har talat med Mikael Grahn och fått tillåtelse att publicera bilden – den ligger längst ned i artikeln.

Det var i lördags som Mikael Grahn var ute i finska Jeppo för att träna sin sjuårige tax Bosco. Hunden drev i 20 minuter när den tystnade och pejlen visade att den gjorde en 90-graders vinkel i terrängen.

Plötsligt dog pejlen.

– Allt det här hände ungefär 300 meter från mig. Först tänkte jag att pejlaren gick sönder, men sedan började jag ana oråd, säger Mikael till Österbottens Tidning.

Chockerande syn

Mikael är nyopererad och rör sig långsamt. Efter en halvtimmes sökande möttes han av en chockerande syn. Det var bara framdelen på taxen som låg på marken.

– Jag blev lamslagen. Det här var verkligen ett hårt slag. Han har varit en toppen jakthund och en familjemedlem. Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det här var den syn jag skulle möta, säger Mikael till Österbottens Tidning.

Enligt Jan-Erik Nybyggar, kontaktperson i rovdjursfrågor, är det ingen tvekan om att det var vargar som dödade taxen.

– Det är garanterat varg det handlar om. Vargar äter bakifrån och taxen har ätits upp bakifrån så att bara halva hunden var kvar. Det är typiskt vargen. Däremot kan ingen säga om det handlar om en eller flera.

Svårt känna entusiasm

Jan-Erik Nybyggar säger till tidningen att det är den första attacken på jakthund i Nykarlebyregionen.

Mikael Grahn har svårt att känna någon entusiasm inför höstens jaktsäsong.

– Nu for nog gnistan. Det är grymt då man inte kan utöva sitt stora intresse utan att behöva vara rädd för varg. Jag tycker det är fel att Helsingforsgröna ska få bestämma vad som ska finnas i våra österbottniska skogar och nära bebyggelse. Det tror jag alla jägare håller med mig om, säger Mikael Grahn till Österbottens Tidning.

Så här hittade Mikael Grahn sin tax Bosco. Hunden blev sju år gammal. Foto: Privat