Jaktnyheter

Svinpesten kommer allt närmare Danmark

Nu finns det vildsvin med afrikansk svinpest allt närmare stängslet vid den danska gränsen i Tyskland. Danska jägare uppmanas att undvika att åka till Tyskland för att jaga vildsvin. Foto: Gettyimages

Nu har det även hittats vildsvin som smittats med afrikansk svinpest utanför Rostock i norra Tyskland. Det är i närheten av den tamgrisbesättning som fick smittan för cirka 14 dagar sedan. Därmed kommer smittan allt närmare Danmark och danska jägare avråds från att åka till Tyskland för vildsvinsjakt.

"}}

Att den smittsamma och dödliga afrikanska svinpesten nått förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern innebär att pesthotet kommer allt närmare Danmark.

Stängsel ska stopp vildsvinen att invandra

Danskarna har satt upp ett stängsel vid den tyska gränsen för att stoppa invandringen av vildsvin.

Sedan svinpesten börjat spridas av främst vildsvin har det registrerats totalt 2 800 fall med smittade vildsvin Tyskland.

Smittläget gör att danska myndigheter avråder danska jägare för att åka till Tyskland för att jaga vildsvin. Det rapporterar Lantbruksnytt.

Jägare kan sprida smittan

Jagas det i områden med svinpest bland vildsvinen är det stor risk att jägare tar med sig smittan på till exempel skodon eller ryggsäckar. Det rekommenderas att jägare desinficerar till exempel sina stövlar om det varit i marker med svinpest.