Jaktnyheter

Svenska krafter bidrar när VM i långhållsskytte blir verklighet

Svenska långhållsskytten Marcus Olsson är en av initiativtagarna till VM i Precision Rifle. Foto: Per Jonson

Långhållsskytte är den kanske snabbast växande skyttesporten i världen och här i Sverige märks hur populärt det blivit med målskytte på de lite längre hållen. Nu har en av våra kanske bästa långhållsskyttar, Marcus Olsson, slagit sig ihop med en britt och en sydafrikan för att genomföra storslagna planer.

"}}

Sommaren 2022 hålls världens första VM i Precision Rifle. Enligt Marcus Olsson togs de första stegen mot ett VM redan 2018 när beslut togs om att organisationen Precision Rifle Federation skulle skapas.

– Vi förstod att en internationell paraplyorganisation var viktig för att enskilda länder skulle kunna hålla internationella tävlingar, så vi skapade Precision Rifle Federation och satte upp ett regelverk för tävlingsverksamheten, säger han.

I Sverige har långhållskyttar kunnat tävla i den nordiska skytteserien Viking Rifle Serie och utifrån rankingen där kommer man kunna kvala till världsmästerskapet.

Pga Covid-19 är vi lite osäkra på om vi kommer kunna hålla kvalmatcher i tid så vi kan få gå på den rankingen vi har ju nu, men i framtiden ska det hållas kvalmatcher, säger Marcus

Spansk öken

Sedan 2019 har arbetet med ett VM pågått. Det är Marcus Olsson tillsammans med en eldsjäl från Storbritannien och en eldsjäl från Sydafrika som nu rott i land konceptet.

Efter ett fysiskt möte i Irland under slutet av 2019 anslöt sig totalt 12 länder och ytterligare 19 står på kö för att ansluta sig

 – Vi ville inte att VM skulle hållas i USA eftersom världen redan har så mycket fokus på tävlingsverksamhet där. För oss är det viktigt att lyfta fokus ut i världen. Valet föll på Spanien och nu är det bestämt att vi kommer hålla mästerskapet i ett ökenområde där i juli 2022. Spanien har en bra struktur på sin sport samt god tillgång till mark för ett stort evenemang så valet kändes givet

Varje land får skicka maximalt 32 representanter. Det kommer finns fyra olika skytteklasser – Open class, Limited class, Factory class samt Classic class. I öppen klass kommer det också finnas flera underklasser så som dam, junior, senior, militär.

– Det känns kul att sporten vuxit till det den nu är. Nu får vi bara hoppas Covid-19 situationen blir bättre så vi kan hålla nya tävlingar och slipper skicka representanter från Sverige på 2019 års ranking, säger Marcus Olsson.