Jaktnyheter

SVA trikintestar ditt vildsvin kostnadsfritt

Nu meddelar SVA att trikinprovtagningen för privatpersoner blir gratis. Arkivfoto: Per Jonson

Som ett led i arbetet med att förenkla hanteringen av vildsvinskött och öka tillgängligheten kommer SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, från och med första juli analysera trikinprover till privatpersoner utan kostnad.

"}}

– Trots att hanteringen av de subventionerade analyserna inte är kristallklar ännu kommer vi från och med torsdag att erbjuda trikintester kostnadsfritt för privatpersoner som själva ska konsumera köttet i enlighet med regeringens önskemål, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Det här är en efterlängtad subvention som är ett steg mot att öka avskjutningen av vildsvin och samtidigt öka betydelsen av vildsvinskött i svensk livsmedelsproduktion. Även om det är färre än tio fall av trikiner hos vildsvin varje år rekommenderas starkt att jägare låter testa köttet som de ska äta. Extra viktigt är det med trikintestning av kött som ska grillas eller användas till korv eftersom eventuella trikinlarver inte dör förrän vid 68 grader.

Från första juli kan privatpersoner använda en speciell remiss för subventionerade trikinanalyser, skriver myndigheten.

Även andra ackrediterade trikinanalyslaboratorier, som exempelvis JP Hästveda erbjuder privatpersoner gratis analyser.