Jaktnyheter

Stulet vapen användes vid mord – vill ha tillbaka licenser

Förvaltningsrätten ger polisen rätt och mannen får inte tillbaka licenser eller vapen. Foto: Gettyimages

Mannen fick flera vapen stulna och ett av dem användes senare i ett mord. Efter att polisen beslagtagit mordvapnet gjordes också en husrannsakan hos mannen som ägde det, där stod vapenskåpet öppet. Trots det inträffade vill mannen ha tillbaka sina vapenlicenser och de beslagtagna vapnen.

Det var i början av 2019 som polisen beslagtog ett vapen som använts vid ett mord.  Vapnet visade sig tillhöra en man i Borlänge och polisen gjorde därför en husrannsakan i mannens bostad, det skriver Borlänge tidning.

När polisen kom till bostaden stod mannens vapenskåp olåst och öppen. Vapen förvarades även utanför vapenskåpet. Dessutom fanns i bostaden ett vapen som inte tillhörde mannen och två enhandsvapen som inte var rapporterade som stulna saknades.

Tappat bort nycklarna

Totalt hittade polisen 13 vapen på adressen, uppger Borlänge tidning.

Mannen ska enligt tidningen ha erkänt att han lämnat skåpet öppet men ska uppge att han inte varit medveten om att flera vapen saknades då han inte använt dem på länge. Han uppger också att an bytt lås på bostaden efter att ha tappat bort nycklarna.

Vapnen beslagtogs och till en början misstänktes mannen för grovt vapenbrott. Ärendet lades dock ner och beslaget hävdes. Polisen behöll dock vapnen som valde att återkalla mannens vapentillstånd.

Förvaltningsrätten er polisen rätt

Fyra år senare vill mannen nu ha tillbaka sina licenser och de beslagtagna vapnen. Polisen säger dock nej. Efter att mannen överklagat polisens beslut har nu förvaltningsrätten kommit med sin dom.

Rätten väljer att gå på polisens linje och avslår mannens överklagan. De anser att det faktum att vapen stulits och att ett av dem använts vid ett allvarligt brott talar mot att han ska få tillbaka sina licenser och vapen. Rätten anser heller inte att han gett en trovärdig förklaring till hur vapnen kunde stjälas.