Jaktnyheter

Strul med rapportering av provresultat för stövare

Andreas Beijer och Älgabäckens Olle väntar på provresultat. Foto: Privat
Det har uppstått strul med rapporteringarna av drevprov och RR-prov i Smålands stövarklubb. Resultat från i augusti i fjol har ännu inte registrerats hos Svenska Kennelklubben.
Andreas Beijer bor två mil söder om Nässjö och har en hamiltonstövare, Älgabäckens Olle, som han gick prov för rådjursrenhet med i augusti. I vintras tog de dessutom två ettor och ett andrapris på drevprov. Inget av resultaten är registrerade hos Svenska Kennelklubben, SKK, eller sökbara på webben för den som är intresserad. – För min egen funderar jag på att skaffa en ny valp. Då kan jag inte hitta information om intressanta hundar som startat på prov i Småland, säger Andreas Beijer. Smålands stövarklubb har omkring 600 prov- och utställningsstarter årligen och är med det största stövarklubb i Sverige i provverksamheten. Andreas Beijer är inte ensam om sitt problem Omkring 300 prov från Småland är ännu inte registrerade hos Svenska Kennelklubben.

Skapade eget system

Alltihop handlar om ett dataproblem, berättar ordföranden i Smålands stövarklubb, Cenneth Quick. – Förra året skulle Svenska stövarklubben byta rapporteringssystem, men vi insåg att de inte skulle hinna klart till den 1 september. Då skapade vi ett eget system och nu visar det sig att vårt system och Stövarklubbens system inte är kompatibla med varandra, säger Cenneth Quick. Han framhåller att klubbens ansvariga nu rapporterar in resultaten manuellt. – Senaste beskedet jag fått är att uppgifterna ska vara inrapporterade i helgen. Hela prioriteringen ligger på att medlemmarna inte ska komma i kläm, säger Cenneth Quick. Andreas Beijer är besviken över hur Smålands stövarklubb hanterat saken. – Beskedet jag fick ifrån ordföranden var att han inte viker ned sig en millimeter i frågan om vilket rapporteringssystem som skulle användas. Det drabbar oss medlemmar, säger Andreas Beijer. Det tillbakavisar ordförande Cenneth Quick. – Ingenting från vår sida som handlar om tjurighet. Vi har medlemmarnas bästa i fokus. Vi gjorde ett välment och ärligt försök att rädda upp situationen när vi såg att Svenska stövarklubbens inrapporteringssystem inte skulle bli färdigt, säger Cenneth Quick.

Beräknas bli klart i helgen

Ordföranden i Svenska stövarklubben, Owe Karlsson, beklagar den uppkomna situationen. Han menar att problemet uppstått på grund av att Smålands stövarklubb skapade ett eget inrapporteringssystem. – Det är tråkigt när man inte pratar med varandra och förstår vad man beslutat. Man försöker göra egna lösningar, säger Owe Karlsson. Han framhåller att det manuella rapporterna beräknas vara klara i helgen. Sedan skickas uppgifterna vidare till SKK. – Då sker det via data, så det ska gå snabbt, säger Owe Karlsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21