Strid i domstol om skyddsjakt på älg

Det blir domstol som får avgöra om det är rätt av Naturvårdsverket att bevilja köttbonden Jan Karlsson skyddsjakt på älg. Älgskötselområdet har överklagat.

Det blir domstolsförhandlingar om skyddsjakt på älg på en gård i Uddevalla. Arkivbild: Gettyimages

Tidningen Bohusläningen rapporterar i sin pappersupplaga om köttbonden Jan Karlsson som driver gård i Bokenäs i Uddevalla och har problem med älgar.

– Jag kan ju inte sitta still och titta på när älgarna äter mig ur huset och förstör grödor och vallodling för uppskattningsvis 70 000 kronor om året, säger Jan Karlsson, som driver företaget Bjällansås Kött AB, till Bohusläningen

Han hävdar att han vid flera tillfällen sett 18 älgar samtidigt på markerna han förfogar över. I en ansökan om skyddsjakt ville Jan Karlsson skjuta fem-sex älgar.

Länsstyrelsen nekade skyddsjakt

Men efter att ha överlagt med älgskötselområdet sa länsstyrelsens personal nej och hänvisade Jan Karlsson till att försöka skrämma bort älgarna.

Ett argument mot att skrämma bort älgarna är att väg 161 ligger alldeles intill och Jan Karlsson menar att risken för viltolyckor skulle öka kraftigt om han jagade bort älgarna från sina marker.

Naturvårdsverket tog fasta på varningen om vägen och viltolyckor och har nu gett Jan Karlsson rätt att skjuta tre vuxna älgtjurar.

Beslutet har dock överklagats till Förvaltningsrätten av Bokenäs älgskötselområde. Där anser man att älgstammen är för svag för att beskattas ytterligare.

– Vi får skjuta åtta vuxna älgar i höst. Tillsammans med tre älgar på skyddsjakt blir beskattningen för hård, säger älgskyddsområdets ordförande, Robert Nordklev, till bohusläningen.

Älgskötselområdet avvecklas?

Conny Henriksson, som är ledamot av älgskötselområdet, ifrågasätter om det verkligen kan ha setts 18 älgar samtidigt på Jan Karlssons marker.

Henriksson framhåller också att älgskötselområdets medlemmar kollat betesskadorna på Jan Karlssons gård och funnit att de inte är så allvarliga.

”Om jakten ska bedrivas som skyddsjakt kommer älgskötselområdet att avvecklas och om det avvecklas kommer detta sannolikt att leda till ett svalt intresse från jägarkåren att organisera jakten på både kronhjort och vildsvin”, skriver Bokenäs älgskötselområde i sin överklagan till Förvaltningsrätten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼