Jaktnyheter

Stövaren Jallu hade turen på sin sida i vildsvinsattacken

Börje Olsson konstaterar att hans stövare Jallu ser ut att klara vildsvinsattacken. Bilden är tagen när de är på väg hem. Foto: Kjell-Arne Östlund

Finske stövaren Jallu klarade vildsvinsattacken under Stövar-SM hare med minsta möjliga marginal.
- Det handlade om hundradels millimetrar - han hade tur i oturen, säger ägaren Börje Olsson.

"}}

Det var på tisdagen som den otäcka olyckan inträffade. Högbrons Jallu hade drivit en ung hare och drevet gick knackigt. Börje valde att koppla och släppa hunden i ett nytt område.

– Han sprang in i en tät granplantering. Plötsligt hörde domaren att han skrek som fan. När vi kopplat honom trodde vi att det var riktigt illa, för det såg ut som att tarmarna hängde ut, berättar Börje Olsson för Jaktjournalen.

Han åkte till veterinär och där kunde man konstatera att Jallu klarat sig med minsta möjliga marginal. Han hade blivit sprättad i buken och hade ett hål i sidan, in emot revbenen.

– Skadan i sidan såg värst ut, men det visade sig att bukhinnan var hel och han inte fått några allvarligare skador. Nu har han fått dränageslangar i såren och tratt över huvudet och är faktiskt riktigt pigg, berättar Börje Olsson för Jaktjournalen när han och hunden är i Jönköping och på väg hem.

Jallu jagade aldrig vildsvinen utan sprang sannolikt in i en hel flock inne i den täta granplanteringen.

– Det här är sådant som kan hända när man släpper en hund. Men hemma i Bergsjö, norr om Hudiksvall, har vi inga vildsvin och det är bra, säger Börje Olsson.