Jaktnyheter

Stövaren Ayia ensam om både har- och rävchampionat

Bileam Nilsson och hans finska stövare Ayia, som nu är champion på både hare och räv. Foto: Asse

Bileam Nilsson äger en unik finnstövare. Bland finnstövare, hamiltonstövare och schillerstövare finns idag inga flera hundar som är champion på både räv och hare.

"}}

När Eksjöprovet var över i helgen som gick stod det klart att Ayia, eller Hovamossens Oliwia, som den treåriga stövaren heter, drivit ihop två förstapris, ett på hare och ett på räv. Hon slutade sjua bland 50 hundar.

Därmed har hon tre drevettor av vardera sort och kan nu titulera sig som både rävchampion och harchampion.

Koll hos SKK

Svenska Kennelklubbens pressansvarige, Hans Rosenberg, har låtit göra en körning av dataregistren och meddelar Jaktjournalen att det inte finns någon hund av raserna hamiltonstövare, finnstövare och schillerstövare som har dubbla championat.

När Ayias resultat registreras hos SKK blir hon alltså ensam med de två titlarna.

Ayias ägare, Bileam Nilsson tycker inte att det är någon sensation.

– Det är ingen otrolig bedrift, utan beror på att många stövarägare inte är intresserade av att jaga både hare och räv med sina hundar. Jag har haft fem championstövare och vill att de ska jaga båda delarna, säger Bileam till Jaktjournalen.

Kostsamt firande

Han driver kennel Wemboö och föder upp finska stövare. Han och Elinor Arvidsson äger Ayia tillsammans.

– Hon tar hand om dem från de är valpar och levererar dem till mig när de är klara för jakt. Hon sköter också om dem om de blir sjuka eller så. Utan hennes hjälp hade det här inte gått, säger Bileam Nilsson.

Han är stövarmänniska ut fingerspetsarna och försöker vara i skogen två dagar i veckan med sina hundar.

– Jag jagar in dem bara på hare i början – då är det lättare att se att de är spårnoga. Vid harjakt är det också lättare att få dem rådjursrena. När de klarar hardreven släpper jag på räv. Hararna söker jag upp på åkrar och rävarna runt åtlar, säger Bileam.

Hur firar ni?
– Det får vi ta när säsongen är över. Men det kommer att bli dyrt, säger Bileam.