Stövare rovdjurskadad under harjakt – sannolikt varg

En stövare attackerades i måndags av rovdjur i Ovanåkers kommun i Hälsingland. Hunden har skador i ryggen, nacken och på ena sidan av bröstkorgen och frambenet. Det lutar åt att det var en vargattack.

Den sjuårige hamiltonstövaren har fått bettskador och är rejält medtagen psykiskt. Foto: Privat

– Jag släppte honom på morgonen norr om Alfta, söder om Galvsjön. Jag hörde några väckskall, sedan försvann han bakom Stora Vedberg och jag tappade kontakten på pejlen, berättar jägaren.

Han åkte runt med bilen för att hämta sin sjuårige hamiltonstövare men såg då att hunden var på väg tillbaka till platsen där den släpptes.

– Jag märkte ingenting förrän på tisdag eftermiddag, då började han se hängig ut. På onsdagen var han sämre och då åkte jag till veterinären, berättar harjägaren för Jaktjournalen.

Veterinären upptäckte skador i ryggen och nacken och sidan av bröstkorgen.

– Över revbenen och ena frambenet var han svullen och där satte dom in ett dränage, berättar hundägaren.

Hoppas att hunden vill jaga igen

Länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, har tittat på hunden under onsdagskvällen och angett 40 procents sannolikhet för att det är lodjur som orsakat skadorna. Med 60 procents sannolikhet är det varg.

– Hunden var medtagen och nästan apatisk och har ett rejält bett över ryggen. Det är inte alls osannlikt med en vargskada, eftersom vi haft attacker på får i närheten, fågelvägen tre kilometer både i Röste och Gäddvik. Det här ligger ungefär mitt emellan, säger Sone Persson.

Hundägaren är nedstämd över det inträffade.

– Det här ligger liksom närmare bebyggelsen och här har vi inte haft några problem med vargar tidigare. Men nu verkar det snart vara fullt överallt. Vi får se om hunden vill jaga igen. Det är ett elände, säger jägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser