Jaktnyheter

Stövar-SM räv hålls i Jämtland-Härjedalen

2021 års Stövar-SM räv körs i höst i Jämtland-Härjedalen. Arkivbild: Per Jonson
Svenska Stövarklubben Jämtland-Härjedalen arrangerar Stövar-SM räv 2021. – På grund av snöläget kör vi redan i höst, säger Fredrik Nordin, ordförande i klubben.
Tävlingarna kommer att köras någon gång innan snön kommer.

Fredrik Nordin

– Vi vill inte berätta om exakta datum eller platser för förläggningar och liknande, på grund av aktivister. Normalt körs ju Stövar-SM räv i februari-mars, men det är helkört här – då har vi flera meter snö, säger Fredrik Nordin. Stövarklubben Jämtland-Härjedalen arrangerade Stövar-SM hare i fjol och den spontana reaktionen hos medlemmarna var att det kändes mastsigt att ordna ett SM till. Men nu ha man beslutat att köra. Tävlingarna kommer att anpassas helt efter vad Folkhälsymyndigheten delar för förhållningsorder med anledning av coronapandemin. I nuläget betyder det bland annat endomarsystem, inga medföljare och ingen publik.

Yngre predatorjägare

– Vi har goda rävstammar. Men det är stora skogar och naturligtvis inte lika tätt med räv som i södra Sverige, säger Fredrik Nordin. Själv har han jagat mycket räv men säger att det inte finns någon utvecklad rävkultur bland stövarjägare i området. – Det är mer harjägare när det gäller stövarjägare. Men nu börjar det komma upp en massa yngre rävjägare. Det är predatorjägare som jagar lodjur, björn, grävling och räv med sina stövare. Ett SM kan förhoppningsvis stimulera dem att engagera sig i verksamheten, säger Fredrik Nordin.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21