Stövar-SM räv hålls i Jämtland-Härjedalen

Svenska Stövarklubben Jämtland-Härjedalen arrangerar Stövar-SM räv 2021. – På grund av snöläget kör vi redan i höst, säger Fredrik Nordin, ordförande i klubben.

2021 års Stövar-SM räv körs i höst i Jämtland-Härjedalen. Arkivbild: Per Jonson

Tävlingarna kommer att köras någon gång innan snön kommer.

Fredrik Nordin

– Vi vill inte berätta om exakta datum eller platser för förläggningar och liknande, på grund av aktivister. Normalt körs ju Stövar-SM räv i februari-mars, men det är helkört här – då har vi flera meter snö, säger Fredrik Nordin.

Stövarklubben Jämtland-Härjedalen arrangerade Stövar-SM hare i fjol och den spontana reaktionen hos medlemmarna var att det kändes mastsigt att ordna ett SM till. Men nu ha man beslutat att köra.

Tävlingarna kommer att anpassas helt efter vad Folkhälsymyndigheten delar för förhållningsorder med anledning av coronapandemin. I nuläget betyder det bland annat endomarsystem, inga medföljare och ingen publik.

Yngre predatorjägare

– Vi har goda rävstammar. Men det är stora skogar och naturligtvis inte lika tätt med räv som i södra Sverige, säger Fredrik Nordin.

Själv har han jagat mycket räv men säger att det inte finns någon utvecklad rävkultur bland stövarjägare i området.

– Det är mer harjägare när det gäller stövarjägare. Men nu börjar det komma upp en massa yngre rävjägare. Det är predatorjägare som jagar lodjur, björn, grävling och räv med sina stövare. Ett SM kan förhoppningsvis stimulera dem att engagera sig i verksamheten, säger Fredrik Nordin.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼