Jaktnyheter

Stora Enso vill tvinga igenom större älgjakt än länsstyrelsen beslutat

Det blev ingen älgjakt för Juktåns jaktlag i år skriver insändarskribenterna. Foto: Gettyimages

Det har skurit sig ordentligt mellan Stora Enso och jägarna och länsstyrelsen i ett älgskötselområde i Örebro län. Skogsbolaget tänker genomdriva en älgjakt, där det skjuts 100 älgar mer än länsstyrelsens tjänstemän beslutat.

SVT Örebro rapporterar om älgskötselområdet Bjärnjägarn i Hällefors, där länsstyrelsen i tisdags beslutade att 52 älgar fick fällas.

Tjänstemän vid Stora Enso meddelar 100 älgar ytterligare ska fällas.

– Här frångår man hela systemet och helt enkelt skiter i demokratiska beslut och myndighetsbeslut, säger Mikael Pulkkinen, styrelseledamot och klövviltansvarig inom Jägareförbundet i Örebro län, till SVT.

Stora Ensos tjänstemän har inte velat uttala sig för TV-stationen utan hänvisar till att bolaget nu är inne i en ”tyst period” på grund av att bolagets kvartalsrapport snart offentliggörs.

För sent beslut?

Stora Enso svarar dock skriftligt och hänvisar till att bolaget lämnade in sin avskjutningsplan den 15 juni. I den är målsättningen att 152 älgar ska skjutas.

Stora Enso hänvisar till Naturvårdsverket som anger att beslut om älgskötselplaner ska tas minst en månad före jaktstart. Länsstyrelsen i Örebro kom med sitt beslut om 52 älgar att jaga i älgskötselområdet Björnjägaren bara några dagar före jaktstarten.

TV-stationen uppger att länsstyrelsens tjänstemän försökt få Stora Ensos tjänstemän att ändra sig. Men det har inte lyckats. Länsstyrelsens jakthandläggare säger att länsstyrelsen kan svara med att upplösa älgskötselområdet – men först om jakten i flera år avviker från besluten i myndighetens älgskötselplaner.

Mikael Pulkkinen tycker att hela historien är absurd.

– Att man kan trotsa ett myndighetsbeslut i en sådan här fråga är helt otänkbart, i alla fall i min värld. Gör man en överskjutning enligt den plan som ligger, är risken stor att vi hamnar under en nivå där vi har en jaktbar stam, säger Mikael Pulkkinen till SVT.