Jaktnyheter

Stor teknisk utredning i fallet med husägare som träffades av älgkula

Det har gått drygt tre månader sedan en kula från en älgjägare träffade en husägare i magen i Hedemora. En omfattande teknisk undersökning genomförs nu i utredningen. Arkivbild: Gettyimages

Jägaren har medgett omständigheterna som ledde till att en husägare i träffades av en studsarkula avlossad vid älgjakt i Hedemora. Men det räcker inte - åklagaren har begärt en omfattande teknisk utredning.

"}}

– Vi väntar på svar från undersökningar av jakttornet där jägaren stod, marken omkring jakttornet, bostaden där den skadade befann sig och älgen, samt området runt älgen, berättar kammaråklagare Johan Knies.

Det var söndagen den 9 oktober som olyckan inträffade under älgjakt i Hedemora kommun. En jägare i 80-årsåldern fick älg i pass och sköt.

Jaktledaren har berättat i Jaktjournalen att han hörde sju skott.

En av kulorna gick in genom fönstret på ett hus som ligger cirka 150 meter från jakttornet där älgjägaren stod. Husägaren träffades i magen och fördes till sjukhus.

När Jaktjournalen talade med den skadade mannen den 14 oktober hade kulan opererats ut och han skulle snart få lämna sjukhuset.

– Brottsmisstanken är vållande till kroppsskada, grovt brott, säger kammaråklagare Johan Knies i Falun, som leder förundersökningen.

Förtvivlad

Mannen som sköt var förtvivlad och berättade för Jaktjournalen att han mådde mycket dåligt efter händelsen.

– Jag skulle aldrig ha skjutit där – om inte älgen varit påskjuten, sade mannen.

Jägarens inställning är att händelsen var en tragisk olycka.

Nu har polisutredningen pågått drygt tre månader och ännu kan inte kammaråklagare Johan Knies säga om eller när det blir åtal mot älgjägaren.

– Om jag ska väcka åtal måste jag påstå att jägaren på något vis varit oaktsam när han avlossade skotten, säger Johan Knies.

De många tekniska utredningar som nu pågår ska visa vilka skjutvinklar det varit när skotten avlossats.

– Den som hanterar en älgstudsare i samband med jakt måste vara extra försiktig. Man ska vara säker på att ingen annan träffas innan man avlossar skott, säger Johan Knies.

Kulan

Det är både polisens kriminaltekniker och personal vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, som ska komma med svar på alla tekniska undersökningar.

Det handlar mycket om hur kulan som träffade mannen ser ut.

– Jag vill veta till exempel om kulan, som skadade mannen i huset, först gick genom älgen eller träffat något annat. Om den tekniska utredningen kan ge svar på det, så underlättar det mitt arbete, säger Johan Knies.

Han kan inte förutse när det blir beslut om eventuellt åtal. Problemen i utredningen är bland annat att kriminaltekniker i Dalarna lånats ut till brottsutredningar i andra delar av landet, och att NFC har många tekniska utredningar som har förtur.

– Inträffar det jättemånga allvarliga brott och NFC måste prioritera dem, kommer den här utredningen att få vänta, säger Johan Knies.