Jaktnyheter

Stor lodjursjakt genomförd i Finland

De finska lodjursjägarna lyckades bra den här vintern. Foto: Gettyimages

306 lodjur har fällts i den nu avslutade lodjursjakten i Finland. Jakten startades den 1 december och pågick till den sista februari.

"}}

”Syftet med jakten i stamvårdande syfte är att stabilisera stammens nivå och upprätthålla lodjurets människoskygghet. Dispenserna i stamvårdande syfte riktades till de områden där lodjursstammen är störst eller uppskattas ha ökat kraftigt sedan föregående stamuppskattning”, skriver tjänstemän vid Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Varje tilldelat lodjur i den finska jakten omskrivs som en ”dispens” och i vinterns jakt var hela kvoten, utom ett lodjur, från trakter söder om renskötselområdet.

306 fällda lodjur är en ökning från fjolårets jaktresultat då jägarna fick tag i 292 lodjur.

De finska myndigheterna räknar med att det finns mellan 2.155 och 2.280 lodjur som var över ett år gamla när jakten startade. Liksom i fjol hittades i år 400 föryngringar.

”Naturresursinstitutet ger en ny uppskattning av Finlands lodjursstam i sommar. Stamuppskattningen grundar sig på de granskade observationer av kullar som rovdjurskontaktpersonerna registrerar i systemet Tassu”, skriver tjänstemännen vid Finlands viltcentral.

Under vintern rapporteras snöförhållandena för lodjursjakt ha varit gynnsamma i Finland.