Jaktnyheter

Stopp i vargjakt efter att Rovdjursföreningen överklagat

Länsstyrelsen måste förklara ytterligare varför man beviljat skyddsjakt på en varg i Jönköpings län. Foto: Gettyimages
Förvaltningsrätten stoppar den pågående skyddsjakten på varg i Jönköpings län. Detta efter att Svenska Rovdjursföreningen överklagat länsstyrelsens beslut.
Under sensommaren hösten inträffade ett tiotal vargattacker mot fårbesättningar i trakterna av Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd, Sävsjö och Tranemo. En vargtik från Tönsenreviret i Hälsingland har knutits till området – och en stor attack i Örebro län i maj. Skyddsjakt utfärdades i både Jönköpings och Västra Götalands län men vargen kom undan och vandrade till Skåne, där en ny serie med attacker mot får utlöste ny skyddsjakt.

Försvann från Skåne

Nu har vargtiken försvunnit från Skåne och för knappt en vecka sedan inträffade en ny attack mot en fårgård i Hestra, som ligger inom det tidigare skyddsjaktsområdet i Jönköpings län. Till saken hör att en varghane, som attackerat fårbesättningar i Halland, även rört sig i närheten av skyddsjaktsområdet i Jönköpings län.

”Förklara mer ingående”

Efter överklagan från Svenska Rovdjursföreningen är den senaste skyddsjakten nu stoppad. Förvaltningsrätten i Luleå ger länsstyrelsen i Jönköpings län tid fram till den 19 oktober att yttra sig. – Vi får ju försöka förklara ännu mer varför vi anser att det är befogat med skyddsjakt. Vi har anat att det är någon av de individer som gjort många angrepp hos oss, Skåne, Halland och kanske även i Kronoberg. Men vi får försöka förklara lite mer ingående, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Jönköping, till Jaktjournalen.