Annons
"Statens fel", säger samebas om hotad småviltsjakt i Härjedalen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan Härjedalen
Marcus Rensberg är ordförande i Ruvhten Sijte sameby och vill absolut inte ha någon konflikt med jägarkåren. Foto: Gettyimages och privat, montage
"Statens fel", säger samebas om hotad småviltsjakt i Härjedalen
Ordföranden i Ruvhten Sijte sameby, Marcus Rensberg, ger staten skulden för situationen som uppstått kring renbetet och jakten på småvilt i södra Härjedalsfjällen. – Statens tjänstemän har känt till det här i många år, säger Marcus Rensberg.
Jaktjournalen berättade tidigare på tisdagen att Ruvhten Sijte sameby vill att småviltsjakten stoppas redan innan den inletts i södra Härjedalsfjällen. Jakten är tänkt att dra igång den 25 augusti och 565 jaktkort har sålts. Området behövs som renbete, men samebasen Marcus Rensberg framhåller att man inte vill ha någon konflikt med jägarkåren. – Länsstyrelsen, Sametinget och staten har känt till hur läget är i många år men har inte gjort någonting. Problemet är att vi inte kan ha lika många jägare i området när renarnas betesmarker halverats. En enda jägare med hund kan skrämma iväg 2 000 renar och då är det vi som får fan, kanske vite, när de rör sig områden där de inte får vara, säger Marcus Rensberg.

Stängsel stoppade bete i Norge

Han vill peka på hur ärendet utvecklats sedan tidigt 1970-tal. Innan dess gick Ruvhten Sijte samebys renar också in i Norge och betade. Men 1971 byggde norska och svenska staten ett stängsel som hindrade renarnas vandring in i vårt västra grannland. – Som kompensation skakade staten fram pengar och betalade privata markägare i Sverige för att våra renar skulle få vara där. Det fortsatte till 2014 men sedan tog pengarna slut och nu har det gått fem år utan att markägarna fått betalt. Det är klart att de säger upp oss från betena, säger Marcus Rensberg. Han menar det är principiellt fel om samebyn förväntas betala för betesmarker som staten berövat dem. En del av konsekvensen blir att samebyn tvingas begära att småviltsjakten stoppas i södra Härjedalsfjällen. – Vi får i princip våra betesmarker halverade. Vi måste lägga ned hårt arbete på att försöka lära renarna att de ska stanna inom detta område. Med jägare och annat friluftsliv i området blir det omöjligt att hålla renarna kvar, säger Marcus Rensberg. Tommy Dadell, handläggare på länsstyrelsen säger till Jaktjournalen att man ännu inte tagit något beslut om hur samebyns krav ska hanteras.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!