Springande, hukande, ålande och simmande fällde Svante sin drömtjur

Svante Högnert blev satt på ett pass vid sidan om. Men där kom plötsligt en drömdjur. – Det blev en ansmygning på 1,5 kilometer berättar Svante för Jaktjournalen.

Svante Högnert med sin drömtjur. Foto: Robin Carlander

42-årige Svante Högnert från Trollhättan jagar med Jaktjournalens Robin Carlander nära Lycksele i Västerbotten.

– Jag stod på ett sidopass och tittade ut över en mosse som är kanske fem gånger tre kilometer stor. På 800 meters avstånd fick jag se ko, kalv och tjuren, berättar Svante.

Hundarna hade inte fått korn på älgarna ännu och Svante satte av efter dem på egen hand. De första 500 metrarna kunde han springa upprätt. Sedan sprang han hukande i gräset – och till sist ålade han.

Simmade över å

– Det var riktiga strapatser, för jag fick simma över en liten å också, konstaterar Svante.

Han fick dock bra tag på älgtjuren och kunde skjuta den.

– Det är 17 eller 18 taggar i hornet. Jag vet inte riktigt hur långa de ska vara för att räknas, säger Svante.

Han har jagat sedan 15-årsåldern och tidigare varit som längst norr ut i Dalarna på jakt.

– Det här gav mersmak, summerar Svante.

En längre och mer utförlig redogörelse från den rafflande jakten kommer ni kunna läsa i Jaktjournalen framöver. Vår medarbetare Robin Carlander dokumenterade jakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser