Jaktnyheter

Sprayburken med tjära till vildsvinen exploderade i bilen

Sprayburken med boktjära från Biltema exploderade i bilen. Nu tvistar jägaren med företaget om hur varmt det egentligen kan bli i en bil en regnig augustidag när det är 15 grader ute. Foto: Biltema

Efter några dagar i bilens bagageutrymme explodera sprayburken med boktjära som jägaren Sven Karlsson skulle ha för att locka fram vildsvin till åtelplatser. Han har krävt Biltema på 2 500 kronor i ersättning för den utlagda självrisken till försäkringsbolaget. Men nu har det hettat till eftersom Biltema svarat att det var fel att ha burken i bilen om det blir över 50 grader varmt.

"}}

Sven Karlsson köpte sprayburken med boktjära på Biltema i Norrtälje i mitten av augusti och burken blev liggande i bagageutrymmet i bilen cirka fyra dagar, tills Sven fru skulle handla. Hon öppnade bakluckan på parkeringen till Ica Kvantum i Aringe. Då small det.

Folk kom rusande och trodde att det var någon form av terrorattack, berättar Sven Karlsson i pappersupplagan av Norrtelje Tidning.

Tjära även på bilen bredvid

–  Det blir tjära på insidan av bilen och även på utsidan och på bilen bredvid, säger han till tidningen.

Nu anser han att Biltema ska stå för kostnaden när det gäller självrisken till försäkringbolaget. Det handlar om 2 500 kronor.

–  Det är väldigt blygsamt. Vi har varit utan bil i två månader. Och om boktjäran hade exploderat i bilen under färd, exempelvis på motorväg, skulle bilens slutna utrymme utgöra ett tryckkärl. Det hade kunnat få stora konsekvenser, kommenterar Sven Karlsson i Norrtelje Tidning.

Biltema förnekar fel

Biltema anser dock att smällen inte är företagets fel eftersom burken inte får utsättas för temperaturer över 50 grader. Men enligt Sven Karlsson var det bara 15 grader varmt och regnigt den dagen det smällde.

”Att förvara denna typ av behållare i en personbil sommartid är att inte följa de rekommendationer som finns på varningstexten, detta eftersom temperaturen i ett fordon sommartid snabbt kan överskrida 50 grader celsius, även om utomhustemperaturen endast är 15 grader celsius”, kommenterade Biltema.

”Det är sagor som de pratar om”

Det svaret har fått Sven Karlsson att tända till:

– Det är sagor som de pratar om. Jag tycker det är mycket svagt av Biltema, säger han till Norrtelje Tidning om företagets temperatursvar.

Nu har han anmält det hela till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Dessutom överväger Sven Karlsson att polisanmäla Biltema för framkallande av fara för annan.

Biltema har avböjt att kommentera till Norrtelje Tidning i avvaktan på ARN-prövningen.