Jaktnyheter

Spermabank ska rädda gotlandsstövaren

Ronemarkens Jocke är en av handhundarna som ingår i projektet. Foto: Anders Lekander
Gotlandsstövaren ska räddas genom ett unikt projekt där man skapar en spermabank som ska lagras i 30-50 år innan den används.
Sekreteraren i Gotlandsstövarföreningen, Anders Lekander, intervjuas av P4 Gotland. – Vi har tagit spermier efter fem hanhundar som är så obesläktade med varandra som möjligt och spermierna ska långtidslagras och användas först om 30 till 50 år. Där är vi pionjärer i Sverige att tänka på det viset, säger Anders Lekander som är sekreterare i gotlandsstövarföreningen, till P4 Gotland. Om 30 till 50 år kommer den genetiska uppsättningen i gotlandsstövarna att vara helt annorlunda än i dag. Då kommer den lagrade sperman väl till pass i aveln. – Hade man lagrat sperma för 30 år sedan, så hade den sperman ha varit oerhört värdefull genetiskt idag. Det är därför vi siktar minst 30 år framåt, säger Anders Lekander till Jaktjournalen.

120 hundar i hela världen

Man räknar med att det finns endast 120 gotlandsstövare i världen. Pengar till projektet kommer från Jordbruksverkets pott för landsbygdsprogram. – Vi vill ju bevara hundrasen för all framtid och det har faktiskt Sveriges riksdag beslutat om att de 70 till 80 svenska husdjursraserna ska bevaras. Många av lantraserna är inte anpassade till dagens djurhållning, men vem vet hur det blir i framtiden säger Anders Lekander till P4 Gotland.