Jaktnyheter

Spårnogas Jessie har tagit täten

Spårnogas Jessie och husse Rasmus Pettersson har fått en bra start på SM, de leder efter första dagen med sina 60 poäng. Foto: Andreas Åsenheim

Tre hundar har drivit fullt och samtliga har haft slag. Det är resultatet efter första dagen av Stövar SM för rävhundar. I ledarsätet inför dag två sitter Spårnogas Jessie med husse Rasmus Pettersson.

SM-rutorna är utspridda över ett stort område som är fördelade över två län. Upplagt för skilda förhållanden i de olika rutorna alltså.

När det väl drog i gång visade det sig dock att de flesta mötte ungefär samma väder. Fuktigt, dimmigt och runt nollan gjorde förhållandena lite ruggiga men ändå helt okey, i vissa rutor låg ett tunt snötäcke.

Och att det finns räv på markerna är tydligt. Samtliga tio hundar har haft slag och de flesta har drivit räv i någon form.

–  Det måste man nog vara nöjd med, säger Peter Ledin, ordförande i Västernorrlands stövarklubbprecis precis innan dommarkollegiet ska börja.

Under kollegiet hörs sedan många fina omdömen om bra hundarbeten.

Spårnogas Jessie, Celine och First Walker’s Embla har alla drivit fullt och har ett bra utgångsläge inför fredagen. Den som lyckades allra bäst första dagen var Rasmus Petterssons Spårnogas Jessie som drog ihop totalt 60 poäng.

–  Med lite tur går det bra. Jag har egentligen inte räknat med någonting på förhand, det är ju upp till hunden. Det är väl inte den bästa dagen i hennes liv men det gick ju ganska bra ändå, konstaterar Rasmus.

Kan hända mycket dag två

I morgon klockan åtta är det dags för hundarna att inleda dag två. Då blir det en ny chans för SM-stövarna att visa upp sig för domarna. Och än är tävlingen en öppen historia. Sex poäng skiljer mellan ettan Jessie och trean Embla.

Att det kan bli omkastningar efter dag två vet inte minst Celins ägare Ingemar Larsson. Under förra årets SM befann han sig i leding efter första dagen men slutade till sist fyra.  Han siktar självklart på att vandra åt andra hållet i tabellen i år och omvandla dagens andraplats till guldplats.

–  Det siktar jag stenhårt på!