Snön gör järven svårjagad – kommande jakter kan starta 1 oktober

Järvjägare i Jämtland är missnöjda med regelverket för licensjakten på järv. – Det verkar som man inte vill att det ska skjutas några järvar, säger Niklas Gröndahl. Men nu meddelar Naturvårdsverket att ambitionen är att starta kommande jakter redan 1 oktober.

Snöförhållandena gör järven svårjagad. I framtiden är det tänkt att jakten ska starta 1 oktober, enligt Naturvårdsverkets förslag. Foto: Gettyimages

Den 28 november inleddes den första licensjakten på järv i modern tid. 15 järvar får skjutas i Jämtland.

Men när en vecka gått har inte en enda järv fällts.

– Det svåraste är att vi inte får använda motorfordon för att ringa järv. Och även om vi skulle få ta i ett spår, så bär snön järven men inte hundarna, berättar Niklas Gröndahl, ordförande i Mittådalens sameby.

Kritisk

Han är kritisk till att jaktstarten är förlagd till en tid då det börjar bli en halvmeter snö i Jämtland.

– Det hade varit enklast om jakten startades tidigt på hösten, när det är många hundar och jägare ute. Det händer ju då och då att jakthundarna jagar upp järvar i träd, säger Niklas Gröndahl.

Han undrar om beslutet är skrivet just med ambitionen att det ska skjutas så få järvar som möjligt.

Föreslår jaktstart 1 oktober

Mikael Wallén är handläggare på Naturvårdsverket och förklarar vilka svårigheter han och kollegorna stod inför när beslutet om licensjakt togs.

– Vi fick inte reda på att järven uppnått gynnsam bevarandestatus förrän den 1 november. Vi kunde inte fatta beslut om en jakt som inleddes dagen efter, utan folk måste ha tid på sig för förberedelser och eventuella överklaganden. Därför sattes jaktstarten till 28 november i år, säger Mikael Wallén.

Inför kommande år är tanken att jakten ska kunna starta redan den 1 oktober.

– Så har vi skrivit i vårt förslag, som nu är ute på remiss. Ambitionen är också att vi ska delegera beslutanderätten om licensjakt på järv till de berörda länsstyrelserna, säger Mikael Wallén.

Snön smälter

Och varför har ni förbjudit möjligheten att ringa järv från exempelvis skoter?
– Tanken har varit ett det inte ska vara tillåtet att använda motorfordon. Men nu har det varit varmt och blåst och regnat, så snön är snart borta i Jämtland. När det kommer nysnö tror jag det blir bra förhållanden för järvjakt, svarar Mikael Wallén.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼