Jaktnyheter

”Snart” besked om det blir åtal i segdragen utredning om illegal vargjakt

Snart ska det komma beslut om eventuellt åtal i Hälsinglandsfallet, lovar åklagaren. Foto: Gettyimages, karta: Hitta.se, montage
Den 6 oktober är det 2,5 år sedan sex män greps, anhölls och häktades misstänkta för illegal vargjakt i Hälsingland. Nu lovar åklagare Åse Schoultz att det "snart" ska bli beslut om eventuellt åtal.
Helahälsingland skriver i sin pappersupplaga om fallet som började med att en blodfläck påträffades på en sjö mellan Ljusdal och Ovanåker i januari 2017. Jaktjournalen har skrivit om ärendet bland annat här. I början av april 2017 häktades sex misstänkta.

Flera tidigare löften

– Vi var tre man som fick sitta häktade i 31 dagar, berättar en av de misstänkta för Jaktjournalen. Sedan dess har mannen inte hörts av polisen fler gånger och den 6 oktober har det gått 2,5 år sedan han och jaktkompisarna frihetsberövades. – Vi blev lovade att vi skulle in på förhör före jul, men det blev det ingenting av. Nu ser det nästan ut som om utredningen legat nere en längre tid och tagits upp igen. Det senaste beskedet var att det skulle bli klart i slutet av september, säger mannen. Anledningen till att utredningen dragit ut på tiden ska vara väntan på analyser av material som polisen beslagtagit. Men nu ska det inom kort vara dags för beslut om eventuellt åtal, enligt åklagare Schoultz. – Det finns utredare som jobbar intensivt med det där nu, och snart, inom några veckor, kommer jag att kunna ta del av sammanställningen, säger Åse Schoultz till Helahälsingland.

Telefonavlyssning

Som grund för misstankarna finns bland annat flera månaders telefonavlyssning. De misstänka har fått frågor kring en rävjakt med stövare mellan Alfta och Harsa. – Det finns ingen död varg, ingen skottplats, ingenting, utan allt jag hört är de inspelade telefonsamtalen där vi pratar om ”en hon”, som man kan göra under jakt. Hon har gått över här, hon sprang ditåt och så vidare. Polisen påpekar också att det fanns vargspår i området, men jag såg ingen varg, har en av de misstänkta berättat tidigare i Jaktjournalen. Lars Fredin, poliskommissarie vid polisen i Region mitt, bekräftar för Helahälsingland att utredningen nu befinner sig i ett slutskede. – Det ligger i närtid, men sedan är det ett beslut från åklagaren som gäller därefter. Hon måste besvara frågan på hur det ska tas vidare, säger Lars Fredin till Helahälsingland.se.