Slarv med att märka ut platser för viltolyckor

Det är bara hälften av alla viltolycksplatser som märks ut ordentligt. Den uppskattningen görs i Gävleborg och försvårar jobbet för eftersöksjägarna.

Vilolyckor ska anmälas till polisen - och olycksplatserna ska märkas upp ordentligt. Arkivbild: Per Jonson

SVT Gävleborg intervjuar eftersöksjägaren Johan Bohlin som ofta har svårt att hitta olycksplatserna när han och bayerske viltspårhunden Sniff åker ut på viltolyckor.

Johan Bohlin uppskattar att bara hälften av olycksplatserna är ordentligt uppmärkta.

– Det kan vara okunskap eller att man inte tänker på det förrän senare. Det blir mycket svårare att hitta djuret när man inte har en startpunkt där man kan börja spåra, säger Johan Bohlin till SVT Gävleborg.

Klassas som jaktbrott

Poliskommissarie Lasse Fredin säger till TV-stationen att en hel del bilister också struntar i att anmäla viltolyckor, trots att de är skyldiga till det enligt lagen.

– Ibland får vi in anmälningar någon dag efter att det har hänt, det kan vara så att de ringt sitt försäkringsbolag för att få ersättning och de kräver en polisanmälan. Då skriver vi ibland en anmälan och det klassas som jaktbrott, säger Lasse Fredin till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nya regler förbereder för licensjakt på järv

Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
ANNONS ▼

Annonser