Jaktnyheter

Slår larm om svag älgstam i Dalarna

Älgstammen uppges vara svag i delar av Dalarna. Foto: Gettyimages

Ordföranden i Tyngsjö norra viltvårdsområde i västra Dalarna uppmanar jägarkåren att inte delta i avlysningsjakt på älg. Älgstammen är för svag för ytterligare jakt, menar Anders Gidrup, ordförande i viltvårdsområdet.

"}}

SVT Dalarna rapporterar att Anders Gidrup efterlyser att tilldelningen i älgjakten avgörs med hjälp av vetenskapligt beprövad älgspillningsinventering, inte bara rapporter älgbetesskador.

– De enda som kan stoppa det här nu är vi i jägarkåren. Det här är ett hot mot ett kulturarv, säger Anders Gidrup, som vädjar till jägarkåren att inte delta i avlysningsjakter.

Björn och varg

Tyngsjö ligger mellan Malung-Sälen och Ludvika i den västra kanten av Dalarna, ett område med svag älgstam.

– Avskjutningsfilosofin man har i Dalarna, i de olika områdena, är felaktig. Vi tar inte hänsyn till den faktiska statusen på älgstammen i länet. De enda som kan stoppa det här nu är vi i jägarkåren. Det här är ett hot mot ett kulturarv, säger Anders Gidrup till SVT.

Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, säger till TV-stationen att starka stammar av varg och björn gör att det inte finns utrymme för jakt i vissa områden.