Skyddsväst räddade Ingo när lodjur gick till attack

Anna André är tacksam för att hennes fyraårige taxhane bar skyddsväst när han släpptes på jakt i söndags. Ett lodjur gick till attack och hunden fick bäras ut ur skogen.

Både veterinären och Anna André är övertygade om att skyddsvästen räddade Ingo vid lodjursattacken. Foto: Privat

– Vi släppte honom på rådjursjakt i Hylte, som ligger någon mil nordväst om Sävsjö. Han tog upp och drev i kanske 40 minuter när det hördes på skallet att någonting hände, berättar Anna André.

Hon var 588 meter från sin tax och sprang allt vad hon orkade till platsen där han befann sig.

”Front mot front”

– När jag kom fram stod han front mot front med ett lodjur på en stor mosse. Jag skrek till och lodjuret försvann upp i skogen och passerade passkyttar som stod där, berättar Anna.

Utorax Ingo, som han heter i stamboken, hade fått rejält med stryk och kunde inte gå.

– Jag fick bära ut honom ur skogen. Hos veterinären såg vi att han hade svullnader efter slag i ryggen, bakbenen och höften, säger Anna.

Skyddsväst

Ingo bar en finsk skyddväst av märket Huttra och Anna tror att den räddade honom.

– Det är jag säker på – och veterinären också. Det var revor i västen men det hade inte gått hål någonstans. Han var chockad och går på smärtstillande.

Det går inte att säga hur konfrontationen mellan taxen och lodjuret uppstod, men Anna tycker att det är obehagligt och tråkigt att rovdjurens närvaro hämmar jakten.

Ingo är jaktchampion och därmed en värdefull jakthund.

– Nu hoppas jag att han blir bättre snart, så att vi kan avsluta säsongen på ett bra sätt. Det värsta vore om han blir rädd för att jaga, säger Anna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser