Jaktnyheter

Skyddsjakten stoppar inte lodjursattackerna mot får

Det finns fler lodjur som siktar in sig på fårbesättningar i Töllsjö. Ett lodjur har skjutits men attackerna fortsätter. Foto: Gettyimages

Efter upprepade attacker mot fårbesättningar beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt. Ett lodjur fälldes, men nu har ytterligare en attack inträffat.

Borås Tidning rapporterar i sin pappersupplaga om Töllsjö i Bollebygds kommun öster om Göteborg. Där råkade sex olika förbesättningar ut för lodjursattacker innan länsstyrelsen i januari fattade beslut om skyddsjakt.

Jaktjournalen har rapporterat om det.

Ett lodjur sköts. Men det hjälpte inte: Natten mot måndagen dödades ytterligare två får.

– Båda fåren har huggits i strupen och sedan lämnats att dö. Det är typiskt lodjur att sikta in sig på strupen. Det jagar uppenbarligen inte för mat när det dödar två får och lämnar kvar dem i hagen, säger fårägaren Carin Mortensen Olausson till Borås Tidning.

Länsstyrelsens tjänstemän har besiktat de döda fåren och bekräftar att de attackerats av lodjur.

Såg sex-sju lodjur

Nu framkommer uppgifter om att skyddsjägarna, som nyligen fällde ett lodjur, såg sex eller sju lodjur under jakten.

– Det är en av anledningarna till att det blir en del angrepp i Töllsjötrakten. Om de blir färre kan de klara sig på rådjur och annat vilt som finns i området och fåren klarar sig, , säger Mia Bisther, handläggare på länsstyrelsen, till Borås Tidning.