Jaktnyheter

Skyddsjakten hjälpte inte – ny vargattack mot får

Tre vargar har skjutits i olika skyddsjakter under våren och sommaren. Natten mot fredagen inträffade ännu en attack mot en fårbesättning i Voxna. Karta: Eniro

Ett tiotal får dödades natten mot fredagen i Voxna i Hälsingland. Det är samma område där tre vargar avlivats i skyddsjakt under våren och i sommar.

– Omkring tio får har hittats döda hittills. Fårägaren tog in djuren och det sattes upp en kamera riktad mot hagen. Klockan 02.28 kom en varg springade genom den tomma hagen, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson.

Jaktjournalen har i en serie artiklar berättat om vargproblemen i hälsingebyarna Voxna och Homna med omnejd i Ovanåkers kommun. Det dök upp tre vargar under senvintern och började jaga inne i byarna.

Skyddsjakter

Bland annat kastade en ko ett nästan fullgånget foster – sannolikt på grund av stress.

Det fick länsstyrelsens tjänstemän att besluta om skyddsjakt i mars. Under perioden fram till juli sköts alla de tre vargarna i olika skyddsjakter.

Det visade sig vara tre kullsyskon födda i reviret Loberget, där spårarna vid länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna inte hittade några spår efter föräldradjuren under vintern som gick.

Efter skyddsjakterna har det varit lugnt fram till fredagsmorgonen då en fårägare drabbades av ännu en attack.

Fårhagen där attacken inträffade hade en typ av nätstängsel som kallas flexistängsel.