Skyddsjakt på hanbjörn – fällde björnhona | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan björnattack
Björnhonan som fälldes natten mot fredagen i norska Grong fanns inte konstaterat genom DNA. Arkivbild: Gettyimages
Skyddsjakt på hanbjörn - fällde björnhona
Två björnar har de de senaste fem dagarna fällts i skyddsjakt i norska Grong. Natten mot fredagen gällde tillståndet en hanbjörn, men det blev en björnhona som sköts.
Namdalsavisa berättar om skyddsjakterna som bedrivits i Grom, som ligger mitt i Norge i höjd med Gäddede på den svenska sidan. Björnarna ger sig på betande tamdjur och myndigheterna beviljar skyddsjakt. En björn sköts för dem dagar sedan. Det finns DNA-träff på två björnhanar i området, men björnen som fälldes natten mot fredagen var en ung hona.

Beröm till jägarna

– Vi talar om en liten hona utan ungar och utan mjölk i juvret, säger Björnar Wiseth på fylkesmannens miljövärnavdelning till Namdalsavisa. Borgny Kjölstad Grande företräder betesnäringen i Grong och tycker att jägarna är effektiva och duktiga. – Den här björnen blev observerad vid ett kadaver. Nu är den borttagen, och vi hoppas att det blir lättare för betesnäringen. Men vi är fortsatt bekymrade, vi vet att det är två hanbjörnar till i området. Det säger lite om hur mycket björn det är här, säger Borgny Kjölstad Grande till Namdalsavisa.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!